Учені з Королівського університету Белфаста і їх колеги з інших установ розгадали таємницю смерті мумії Такабуті, якій 2600 років. Фахівці стверджують, що 20-річна дівчина загинула внаслідок нападу з ножем.

Мумія Такабуті

Так, дівчина жила 2600 років тому, проте вперше мумія почала вивчатися археологами в 1835 році. Вона була або заміжньою жінкою, або коханкою, так як проживала в шикарному будинку. Аналіз її ДНК і сканування вказали на втрачені деталі про її життя та смерті в Давньому Єгипті. Вся справа в тому, що тут мала місце "насильницька смерть". Дівчину поранили в верхню частину спини біля лівого плеча.

Також вчені виявили серце Такабуті, яке раніше вважалося зниклим без вести. До того ж, був знайдений додатковий зуб (33 замість 32), який зустрічається тільки у 0,02% населення. Експертів не менше здивувало наявність зайвих хребців.

Мумія Такабуті

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки
Показати ще

Одним з ключових відкриттів було те, що за ДНК Такабуті вона генетично схожа на європейців.

"Часто кажуть, що вона виглядає дуже мирно, лежачи в своїй домовині, але тепер ми знаємо, що її останні хвилини були зовсім не такими, і що дівчина померла від руки іншого", - повідомив фахівець Ейлін Мерфі з Королівського університету в Белфасті.

Зазначається, що особливість загадкової 2600-річної мумії Такабуті полягає в її зачісці, адже каштанове волосся було акуратно укладене. Таким чином, вона відкидала типовий для того часу бритоголовий стиль.

Мумія Такабуті

Нагадаємо, що майже 2000 років тому, коли римляни правили Єгиптом, жінка по імені Деметрія була похована у чудово прикрашеному катакомбі в Саккарі в Єгипті.

Як повідомляв портал "Знай.ua", в Балтійському морі на датському острові Лолланн дослідники виявили кільце з рогу оленя, яке було виготовлено в часи неоліту.

Також "Знай.ua" писав, що фахівці з чотирьох університетів Великобританії змогли реконструювати звучання голосу людини, яка проживала в Стародавньому Єгипті.