Прин Чарльз нещодавно будучи в на Всесвітньому форумі пам'яті Голокосту, який проходив в Єрусалимі, відвідав могилу своєї бабусі принцеси Аліси. До слова, принцеса в свій час від нацистів врятувала цілу єврейську родину.

Аліса Баттенберг народилася в 1885 році в Віндзорському замку в присутності прабабусі - королеви Вікторії. Її мати була онукою англійської королеви і старшою сестрою останньої російської імператриці Олександри Федорівни.

Принцеса Грецька і Данська, худ. Ф. де Ласло, 1922

На жаль, у дівчинки виявили вроджені вади слуху, і їй довелося опановувати мову жестів. Так вона вивчила на ній англійську, німецьку, французьку та грецьку.

Її чоловіком став грецький принц Андрій, який був правнуком відомого російського імператора Миколи I.
На початку 1920-х Андрія звинуватили в поразці Греції у війні з Туреччиною і вигнали з країни, що частково вплинуло на душевне здоров'я принцеси. Після того, вона заглибилася з головою в релігію, отримала діагноз шизофренія і розлучилася.

Популярні новини зараз
Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень В Україні пенсії рахуватимуть за однією формулою: у кого виплати будуть більше 10 тисяч Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами" Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

З приходом Другої світової принцеса виявилася в двозначному становищі. Син принц Філіп бився в британському королівському флоті, а два зяті принц Крістоф Гессенський і маркграф з Бадена Бертольд були на боці нацистів.

Німецькі солдати піднімають нацистський прапор над Акрополем, 1941

Сама Аліса працювала медсестрою в Червоному хресті в Афінах. Вона робила столові для військових і притулки для бездомних дітей. Окупувавши Грецію, нацисти взяли королівську особу на олівець і навіть намагалися її вербувати. Проте дівчина виявилася міцною.

Грецьких євреїв депортували в табори смерті. І одного разу до Аліси звернулася сім'я Коен і та дала притулок вдові депутата Рахель з двома з п'яти її дітей. Решта втекли до Єгипту.

єврейки чекають на депортацію, Греція, 1944

Аліса ніколи не згадувала про цю історію, вона стала відома лише на початку 1990-х, коли 78-річний Мішель Коен поділився спогадами.
Після повалення грецького короля Костянтина II і приходу до влади режиму «чорних полковників» в 1967 році син і невістка Аліси запропонували їй перебратися в Букінгемський палац, де вона, остаточно глуха через безперервне куріння, провела останні роки.

Принцеса Аліса з онуками - принцом Чарльзом і принцесою Анною, 1968

Принцеса Грецька і Данська помер 5 грудня 1969 року в Букінгемському палаці, роздавши абсолютно все і не залишивши після себе жодного майна.

Підозрюю, їй ніколи не приходило в голову, що її вчинок був екстраординарним. Вона була людиною глибоко релігійною і вважала подібна поведінка абсолютно природним - заявив тоді Філіп

Принцеса Аліса отримала звання Праведниці народів світу.

Бабуся була приголомшливою - вона ніколи не розповідала, що ховала єврейську сім'ю - зізнався принц Уельський

Нагадаємо, діти Кейт Міддлтон та принца Вільяма Шарлотта і Джордж вперше відвідали різдвяну службу.


Як повідомляв портал "Знай.ua", найстаршу онуку британської королеви позбавили прав керувати автомобілем на 6 місяців.


Також "Знай.ua" писав, що нове родинне фото оприлюднила королева Великобританії Єлизавета II на честь початку нового десятиріччя