Археологи виявили найдавнішу в історії людства дерев'яну споруду. Знайденим руїнам понад 5000 років до нашої ери. Вона була знайдена в Чехії, повідомляє видання Science Alert.

Фахівці вивчили свердловину, виявлену в 2018 році біля чеського міста Острів. Її знайшли під час будівництва автомагістралі. І виявилось, що споруда пережила Христа більше, ніж вдвічі.

Споруда, фото Science Alert

Споруда являє собою щось на зразок наземної частини колодязя. Вона зроблена з дубових стовбурів, вертикально поставлених у кутах. Між ними встановлені плоскі дошки.

Споруда сягає 140 сантиметрів у висоту і йде на рівень ґрунтових вод. Вона має практично ідеальну квадратну форму.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України
Показати ще

Дослідження свідчить про те, що стовбури дерев для будівництва споруди були зрубані між 5255 і 5256 роками до нашої ери. Керамічні фрагменти, виявлені усередині колодязя, датовані раннім неолітом - понад 8200 років тому.

На поверхні деревини виявлені сліди кам'яних інструментів, які застосовувались в бронзовий і залізний віки. Раніше вчені вважали, що стародавні люди не вміли обробляти дерево з такою точністю. Але, схоже, помилялись.

стародавній темаскаль у Мехіко
стародавній темаскаль у Мехіко

Залишки доісторичної споруди досі досліджують і детально з’ясовують, кому належать розкопані археологами залишки.

Нагадаємо, у берегів Флориди знайшли корабель, який майже 100 років тому зник у Бермудському трикутнику з 32 пасажирами на борту.

Як повідомляв портал Знай.uа, ДНК стародавніх африканців відкрила очі на походження людей.

Також портал Знай.uа писав, що в Єрусалимі натрапили на дивовижну знахідку 2000-річної давності.