Берегова лінія Нідерландів потерпає від підйому рівня моря. Саме тому для захисту від ерозії та повені створюється штучна лінія — витягнутий з морського дна пісок насипається на узбережжя. Пляж у районі голландського міста Монстер у 2012 році було засипано піском, відібраним на відстані 13 кілометрів від берега.

На зміцнення смуги пішло близько 21 000 000 м3 ґрунту кам'яного століття, і це стало подарунком для археологів. Навіть місцевим жителям на очі постійно трапляються стародавні артефакти. Так, медсестра Віллі ван Вінгерден, яка живе поряд з пляжем, у 2013 році знайшла зуб шерстистого мамонта, а зараз у неї понад 500 фрагментів і артефактів.

Артефакти, фото: MANON BRUININGA
Артефакти, фото: MANON BRUININGA

У час останнього льодовикового періоду, рівень моря був на 70 метрів нижче, і сучасне Північне море між Великобританією і Нідерландами було тоді густонаселеною долиною, де жили неандертальці і більш ранні гоминіни. У дослідженнях місцевість згадується як Доггерленд. Близько 8 500 років тому льодовики розтанули і долину затопило.

Нещодавно медсестра Віллі ван Вінгерден вирішила дізнатися думку фахівців і показала їм колекцію. Багато представлених нею артефактів виявилися досить цінними. Наприклад, крем'яний фрагмент з шматочком бурштину, який виявився частиною ручного інструменту неандертальців, віком не менше 50 тисяч років Хімічний аналіз показав, що неандертальці використовували складні методи для перероблювання берести в дьоготь. За цю знахідку медсестру навіть включили в список авторів на слуханнях Національної академії наук.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Дослідники припускають, що Доггерленд пережив кілька етапів заселення. Найдавніші знаряддя віком 800 000 років, ймовірно, належали представникам виду Homo antecessor - тупикової еволюційної гілки людини. Всі ці реліквії є слідами "загубленого світу", який колись був населений та ряснів великою кількістю рослин і тварин. Вчені припускають, що Доггерленд міг займати близько 180000 км2 суші, а його площа в чотири рази перевершувала площу сучасних Нідерландів.

Артефакти, фото: MANON BRUININGA
Артефакти, фото: MANON BRUININGA

Артефакти, фото: MANON BRUININGA
Артефакти, фото: MANON BRUININGA

Артефакти, фото: PAUL KOZOWYK
Артефакти, фото: PAUL KOZOWYK

Артефакти, фото: MANON BRUININGA
Артефакти, фото: MANON BRUININGA

Нагадаємо, раніше ДНК древніх африканців відкрила очі на походження людей, такого ніхто не чекав

Як повідомляв портал "Знай.ua", таємницю Бермудського трикутника розкрито: знайшли корабель, який пропав 100 років тому

Також "Знай.ua" писав, перші українські "кіборги": 29 січня вшанують Героїв Крут, які зупинили армію більшовиків у 1918