У Помпеях дослідники виявили незвичайну по своїй реалістичності фреску із зображенням битви гладіаторів. Давню фреску знайшли в підвалі будівлі, яке, імовірно, була таверною.

Унікальну знахідку виявлено в п'ятому районі Помпей. На давній фресці зображені два гладіатори в кінці бою. Один з них, очевидно, перемагає, другий – поранений. З грудей і зап'ястя переможеного гладіатора ллється кров. На думку директора археологічного парку Массімо Осанни, він просить про пощаду – про це може говорити жест, який він показує лівою рукою.

Древня фреска, фото: twitter / pompeii_sites
Древня фреска, фото: twitter / pompeii_sites

Директор археологічного парку Массімо Осанна назвав малюнок "унікальним і надзвичайно реалістичним". Він додав, що результат битви не відомий, але поранений гладіатор явно просить суперника зберегти йому життя.

"Я бачу комізм в тому, як переможений підіймає палець, благаючи про пощаду", — зазначив археолог. За його словами, це дає зрозуміти, що жителі стародавнього міста ставилися до того, що відбувається навколо з гумором.

Популярні новини зараз
"Більше не платимо...": українці повелися на жорсткий обман щодо доставки газу Гороскоп на тиждень з 15 по 21 квітня для всіх знаків Зодіаку: визнання для Овнів, перешкоди Дів та шанси Риб Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів
Показати ще

Древня фреска, фото: twitter / pompeii_sites
Древня фреска, фото: twitter / pompeii_sites

Судячи зі зброї археологи припустили, що бійці належать двом різним типам: мурміллону і фракійцю. Розміри фрески – 1,12×1,5 метри. Її кордони, позначені червоною рамкою, свідчать про те, що вона збереглася повністю. Форма зображення є трапецієвидною – це пояснюється тим, що фреска була під сходами. Самі ж сходи були дерев'яними, їхній відбиток зберігся над зображенням.

Археологи припускають, що фреска перебувала в якомусь місці, яке часто відвідували гладіатори — як варіант це могла бути таверна. Припущення здається ймовірним, оскільки недалеко від будинку з фрескою знаходилися казарми гладіаторів. Нова знахідка свідчить про те, що Помпеї досі залишаються невичерпним джерелом знань і досліджень. Таку заяву зробив міністр культури Італії Даріо Франческіні.

Древня фреска, фото: Great Pompeii Project
Древня фреска, фото: Great Pompeii Project

Раніше археологи знайшли на стінах одного з будинків в Помпеях фреску з зображенням Нарциса, трохи згодом там же виявили фреску із зображенням грецької принцеси Леди, яка з особливою чуттєвістю обіймає лебідя.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше знайдено колісницю віком 2500 років, чим здивувало поховання воєначальника

Як повідомляв портал "Знай.ua", сліди "загубленого світу" море викинуло просто під ноги, про що свідчать давні артефакти

Також "Знай.ua" писав, що таємницю Бермудського трикутника розкрито: знайшли корабель, який пропав 100 років тому