Всередині єгипетського саркофага віком три тисячі років виявили таємний текст і зображення бога Сонця Ра-Хорахте, повідомляє Phys.org.

Так, археологи вивчили знахідку в рамках проекту по створенню повного цифрового зображення саркофага, в якому були останки староєгипетського жерця Анх-Хонсу, а також двох інших трун.

Виявилося, що мумію витягли з гробу більше ста років тому, коли його перевезли з Єгипту в Кембридж, але саркофаг відкрили лише 30 років тому. Ці труни датуються XXII династії (945-712 роки до нашої ери).

єгипетський саркофаг, фото Phys.org
єгипетський саркофаг, фото Phys.org

Крім того, вчені зібрали зразки тканини, фарби та смоли, а також вивчили тексти та іконографію на дерев'яній поверхні і картонаже – матеріалі, виготовленому з шарів папірусу або льону, покритих штукатуркою. Ще проводилося тривимірне сканування саркофагів для створення комп'ютерних моделей.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

єгипетський саркофаг, фото Phys.org
єгипетський саркофаг, фото Phys.org

Зображення божества ховалося під шаром смолистого матеріалу, який використовувався при похованні. Також були виявлені малюнки, виконані жовтою, помаранчевою та синьою фарбами, і ряд ієрогліфів, які переводяться як "Ра-Хорахте, великий Бог, Повелитель Неба".

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, палеонтолог вивчив ланцюг зі слідів у печері міста Маунт-Морган і з'ясував, що вони належать травоїдним динозаврам.

Як повідомляв портал Знай.uа, археологи виявили 83 давніх поховання під час розкопок в Єгипті.

Також портал Знай.uа писав, що вчені в Канаді знайшли скам'янілості невідомого раніше виду тиранозаврів, який жив 80 млн років тому в Північній Америці.