У 1941 році десять підлітків на чолі з ветераном Фінської війни зуміли відбити напад німців на село і не дати їм його захопити. Один із учасників цієї події, на той момент 13-ій Анатолій Ніколаєв, стверджує, що їм просто пощастило переконати німців, що село захищають не жменя дітей, а цілий загін партизан.

Восени 1941 року село Стеблово було зайняте німцями, проте полковник Порфірій Чанчібадзе зумів відбити його. Село запамятало дні в окупації: їжу і худобу конфіскували, здорову молодь угнали тощо. Тому жителі села дуже не хотіла знову опинитись під німцями. Проте дієздатних чоловіків у селі не було, адже їх мобілізували на фронт, що ускладнювало захист села. Діти та сироти об'єднались на захист свого дому. Окрім того, у селі проживав недієздатний, проте сміливий і досвідчений ветеран Фінської війни, який взявся навчати хлопців стріляти та рити шанці. На щастя, коли німці відступали, вони залишили в селі багато зброї, що дало дітям до рук зброю для захисту.

Друга світова війна, Вікіпедія
Друга світова війна, Вікіпедія

15 грудня відбулася вікопомна подія: спершу в село німці в'їздили на мотоциклах, їх розстрілювали з гвинтівки. За наказом керівника, діти постійно змінювали точку обстрілу, що вселило впевненість у німців, що проти них виступає цілий отряд, а не маленька група. Перестрілка тривала довго, діти виграли, а німці відступили. Щоправда вночі вони бомбардували село, проте ніхто з місцевого населення не постраждав. 17-о числа у село ввійшли війська Червоної Армії, що назавжди позбавило німців можливіості взяти це село.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Нагадаємо, раніше інженери показали, чому Друга Світова була "війною моторів".

Як повідомляв портал "Знай.ua", Друга світова, загибель Титаніка, президенство Обами: давні пророцтва, які збулись у XX столітті.

Також "Знай.ua" писав про жорстокі знущання та масові вбивства: злочини Другої світової показали в моторошних кадрах.