Під мікроскопом вчені з Німеччини вивчили лапу рідкісної викопної ящірки. Вона застигла в бурштині близько 15-20 мільйонів років тому. Про дослідження представили в журналі PLOS ONE.

У домініканському бурштині знайшли крихітну лапу, яка може поміститися в наперсток. Дослідникам вдалося встановити, що кінцівку належала викопної ящірці з роду Anolis.

Причому навіть у сучасному світі існують представники цього роду. Датування показало, що в смоляную пастку ящірка потрапила близько 15-20 мільйонів років тому.

Дивним є те, що під мікроскопом видно кожна деталь рідкісного копалин. Проте вона добре збереглася тільки зовні. Виявилося, що кістка досить сильно розклався і трансформувалася на хімічному рівні.

Лапа в бурштині, фото: журнал Plos One
Лапа в бурштині, фото: журнал Plos One

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Вже не перший раз вчені стверджують про те, що бурштин є ідеальним консервантом. Проте в даному випадку це не так, адже дослідники припустили, що смола могла прискорити процес розкладання кісткової тканини ящірки.

Так сталося з причини того, що лапка була зламана у двох місцях. Про рани від укусу хижака вчені дізналися завдяки скануванню на комп'ютерному томографі.

Саме на місці тонкої тріщини в кістки дослідники побачили і тріщину в бурштині, то є кісткова тканина піддавалася впливу навколишнього середовища.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, до берега випадково прибило корабель-привид, радари сходять з розуму.

Як повідомляв Знай. ua, вчені виявили в бурштині крило найдавнішої птиці.

Також Знай. ua писав, що сліди "загубленого світу" море викинуло прямо під ноги, про що свідчать древні артефакти.