У Ватикані 2 березня відкрили архівні документи часів Папи Пія XII, який очолював католицьку церкву з 1939 до 1958 року.

Дотепер архіви трималися у таємниці через підозри, що папа Пій XII, який очолював тоді католицьку церкву, закривав очі на жахи Голокосту. Про це повідомляє BBC.

Деякі історики стверджують, що понтифік знав про масові вбивства євреїв нацистами, але нічого не робив.

У Ватикані ж відкидають усі звинувачення щодо діяльності Пія XII та заявляють, що Папа "працював задля порятунку євреїв".

Папа Пій XII, фото: dt.ua
Папа Пій XII, фото: dt.ua

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Розібратися у тому, що ж було насправді, допоможуть архівні документи, до вивчення яких готові приступити десятки вчених. За словами співробітників архіву, всі місця у приміщенні, призначеному для вивчення документів, заброньовані вченими з різних країн до кінця року.

Папа Пій XII - одна з найбільш суперечливих фігур у новітній історії католицької церкви.

У 2009 році папа Бенедикт XVI схвалив пропозицію Конгрегації з канонізації святих про присвоєння Пію XII титулу високоповажного, що є першим кроком в обряді зарахування понтифіка до переліку святих.

Однак, щодо Пія XII цю процедуру призупинили через його суперечливу роль в роки війн

Якщо припущення вчених про його мовчазне потурання винищенню євреїв підтвердяться, це може ще більше досить репутацію церкви, яка останнім часом і без того пов'язана зі скандалами, зокрема, педофілією.

Рік тому нинішній папа Франциск ухвалив рішення розсекретити архіви, заявивши, що церква не боїться історії.

За словами Папи Римського, понтифікат Пія XII припав на дуже важкий час, коли доводилося приймати болісні рішення, засновані на загальнолюдській та християнській моралі, які декому можуть здатися не цілком прозорими.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, у папи Франциска запідозрили коронавірус

Як повідомляв портал Знай.ua, Папа Римський підтвердив найстрашніші чутки про церкву

Також Знай.ua писав, Папа Римський звернувся до світу після падіння літака МАУ в Ірані,