Картопля, яка є важливою частиною раціону людини у всьому світі, відносно пізно з'явилася в Європі. Новинку з Америки тепло сприйняли лише в Ірландії, де вона й понині національна страва, а ось на континенті бульбу зовсім не жалували. Усе зміг змінити Антуан Огюст Пармантьє, французький агроном та гігієніст.

Пармантьє був активним пропагандистом вживання картоплі в їжу, вважаючи, що ця культура зможе значно посприяти якості харчування європейців, а також зможе допомогти уникати голоду. Агроном навіть влаштовував вечері для вельмож і знаменитостей того часу, на яких він подавав страви з заморського коренеплоду.

Однак найбільш відомою є оповідка про те, як дослідник використав хитрощі, щоб збільшити цікавість людей до картоплі.

Антуан Огюст Пармантьє, фото Wikimedia Commons
Антуан Огюст Пармантьє, фото Wikimedia Commons

Пармантьє отримав від короля Людовика XVI невелику ділянку землі біля Парижа, де і посадив картоплю. Щоб викликати ажіотаж серед місцевого населення, удень поле охороняла озброєна сторожа, однак уночі місце лишалося без нагляду. Тому селяни проявили цікавість до нової сільськогосподарської культури та взялися тягати клубні у темний час доби.

Популярні новини зараз
Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї Кого не мобілізують до армії: перелік професій Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

Пармантьє найбільш часто згадується як пропагандист картоплі, але це не єдина його заслуга. Він також першим виділив цукор з буряку і провів першу масову кампанію з вакцинації проти віспи. У центрі наукових досліджень французького вченого завжди лишалася проблема голоду, який він хотів раз і назавжди знищити. Саме тому Пармантьє цікавився різноманітними сільськогосподарськими культурами і технологіями виробництва харчових продуктів.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, дивацтво французького короля допомогло породіллям в усьому світі.

Як повідомляв портал "Знай.ua", накрутка 300% та притримування врожаю: чому картопля подорожчала в 3 рази, і хто на цьому наживається.

Також "Знай.ua" писав, що вам точно сподобається: картопля, запечена з лимоном і орегано.