Фотографії мукачівських медиків датовані 1940-1942 роками, показали на сторінці Kertvarosh. Тоді, як і зараз, вони рятували життя дорослих та малих.

На світлинах видно, що тодішні лікарі були справжніми модниками. Стильний крій халатів та туфлі на підборах були частиною образу, яку доповнювали модні, на той час, зачіски.

Медики, фото Мukachevo.net
Медики, фото Мukachevo.net

Медики, фото Мukachevo.net
Медики, фото Мukachevo.net

Система охорони здоров’я СРСР дістала неформальну назву «система Сємашка» на честь одного з її творців — академіка й партійця Ніколая Сємашка. На початку ХХ століття людям часто була недоступна медична допомога, вони масово помирали від інфекційних хвороб. Метою системи було знизити смертність, доставити медицину в найглибші куточки СРСР, запровадити профілактику, вакцинацію. І їй це вдалося. Проте часи змінювалися, почалася Друга світова війна, застій в економіці — це не могло не вплинути на охорону здоров’я. Врешті система перестала відповідати вимогам часу й виконувати свої функції.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Філософія системи 1930-х включала кілька речей. Перша: донести в найвіддаленіші райони будь-яку медицину. Не хорошу, а хоч якусь. Схоже за ідеологією з електрифікацією. ФАПи — фельдшерсько-акушерські пункти — виникли саме тоді. Коли зараз кажуть, що в селах потрібен хоча б якийсь фельдшер, він допоможе народити жінці в полі, це наратив часів Сємашка. Бо тоді до найближчого адекватного лікаря було дуже далеко й дороги були ґрунтові. Друга ознака: систематичне знищення лікарської інтелігенції й заміна елітної професії лікаря на робітничу, низькооплачувану. Лікарі були однією з каст, які радянська влада намагалася прибрати. Система серйозно змінилася після Другої світової війни. Уся країна почала готуватися до наступної війни, на Заході. Медична система не виняток: вона готувалася прийняти велику кількість поранених. Це призвело до забудови лікарнями всіх республік на західному кордоні СРСР. Усі вони зараз мають величезну кількість лікарень.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, озлоблена мати накинулася з іграшками на чоловіка через карантин, била машинками.

Як повідомляв Знай.uа, не карантин, а парк розваг — дівчина увірвалася до супермаркету з дивним захистом від коронавірусу, епічні кадри.

Знай.uа писав, коронавірус в супермаркетах — інфікований Борис Джонсон знайшов вихід.