У мережі розповіли унікальну історію про головного помічника Чингізхана, який значною мірою вплинув на досягнення монголів у підкорені світ. Відтак, мова йде про Субедея, воїна, який походив із племені Урянхай.

А прийшов він на службу до Чингісхана слідом за своїм старшим братом Джелме, що врятував Чингісхана під час однієї з битв. Субедей брав участь у багатьох походах монголів, поступово роблячи кар'єру. Але самостійним воєначальником Субедей став уже в досить зрілому віці.

Сталося це, коли йому було 45 років - Чингісхан наказав очолити (1221) похід проти аланів і кипчаків (половців), а по можливості дійти до Києва і Булгара. Джебе і Субедей виконали наказ, після чого укріпився на службі.

Варто зауважити, що Субедей був не тільки вмілим воєначальником, а й тонким дипломатом. Так, в битві на Калці 31 травня 1223 року Субедей завдав російським і половцям страшної поразки. Після цієї битви він вирішив, що його сили недостатні для продовження походу проти Русі.

Монгольське військо

Популярні новини зараз
Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Тому він рушив на Волзьку Болгарію, де зазнав свою єдину поразку. Щоправда, вже через кілька років, Субедея, якому було 60 років, онук Чингісхана Батий, який став правителем Західного улусу, призначив своїм головнокомандувачем в поході, метою якого було дійти до "останнього моря".

Тут знову знадобилися дипломатичні таланти Субедея. Оскільки головну роль у поразці монголів від Волзької Болгарії в 1223/24 році зіграли башкири, Субедей спочатку зумів переговорами і дарами залучити їх на свою сторону. Башкири відкололися від Волзької Болгарії і стали привілейованою частиною монголо-татарського війська, значно його посиливши.

Монгол

Вже у 1237-1240 рр. Русь була розорена монголами. Наразі достовірно невідомо, якими саме військовими операціями керував в цей час Субедей, але відомо, що він вніс чималу лепту до цього підкорення.

У 1241 році монголи вторглися в Угорщину. 11 квітня 1241 року на річці Шайо сталася битва, в якій правою рукою Батия був Субедей. Угорці і союзні їм хорвати були вщент розбиті. Угорщина розорялася монголами ще майже рік і більше ніж на сорок років підпала під їх ярмом. Після цього, у 1242 монголи повернули назад. Субедей повернувся до себе на батьківщину в Тиву і помер там в 1248 році 72 років від.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше.

Нагадаємо, археологи знайшли закляття в 3000-річному саркофазі староєгипетського жерця.

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв, що під християнським собором виявили стіну з людських кісток, жахливій знахідці понад 300 років.

Також портал "Знай.ua" писав, що у тропічних джунглях знайдений доісторичний хижак, якого світ ще не бачив.