108 років тому корабель "Титанік" відправився у свій перший і останній рейс. Титанік був найбільшим пасажирським судном світу класу "Олімпік" на час своєї побудови. Перший рейс він здійснив 10 квітня 1912 року. У цій катастрофі загинуло 1517 осіб.

Маловідомі факти про Титанік:

1. Для будівлі "Титаніка" було використано 3 мільйони заклепок, більшість з яких виготовили вручну.

2. Для спуску судна на воду знадобилося 23 тонни жиру, паровозного масла і рідкого мила — ними було змащено напрямні сходні.

Титанік, скріншот: YouTube
Титанік, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору
Показати ще

3. Конструктори вважали лайнер непотоплюваним завдяки подвійному дну і 16 водонепроникним перебіркам.

4. На "Титаніку" не знайшлося жодного бінокля. Капітан звільнив свого другого помічника Блера, а той, щоб помститися поцупив ключі від сейфа з біноклями.

5. Аварія сталася 14 квітня 1912 року. Від ранку екіпаж отримував від інших лайнерів повідомлення про небезпечні айсберги, але до них не дослухалися і навіть кидали трубку. Останнє зведення надійшло за 40 хвилин до зіткнення.

Титанік, скріншот: YouTube
Титанік, скріншот: YouTube

6. На лайнері перебувало багато знаменитостей того часу. Наприклад, мільйонерка і феміністка Маргарет Браун, яка знала 5 мов. Жінка допомагала розсаджувати людей по шлюпках, але сама покинути корабель не поспішала — її зіштовхнули у рятувальний човен. Діставшись іншого корабля "Карпатії", Маргарет Браун продовжила допомагати людям, складати списки, а також зібрала для них гроші.

7. Відомий пасажир "Титаніка", бізнесмен Бенджамін Гуггенхайма, посадив у рятувальну шлюпку свою супутницю, обіцяючи скоро побачитися. Однак разом з камердинером він повернувся в каюту і одягся у фрак, а потім сів за столик у центральному холі і став пити віскі. Він заявив: "Ми одягнені відповідно до нашого становища і готові загинути як джентльмени".

8. Непогашений квиток на церемонію спуску на воду "Титаніка" пішов з молотка на Лондонському аукціоні за 56 300 доларів. Меню з борту лайнера зі списком з 40 страв було продано в Нью-Йорку за 31 300 доларів. Ще одне таке меню в Лондоні пішло за 76 000 фунтів. Ключі від корабельного приміщення, в якому зберігалися ліхтарі для рятувальних шлюпок, теж збереглися і були продані за 59 000 фунтів.

Титанік, кадр з фільму
Титанік, кадр з фільму

9. Лайнер тонув під музику. Оркестр до останнього стояв на палубі і грав церковний гімн "Ближче, Господи, до Тебе".

10. Російські глибоководні апарати "Світ" у 1991 і 1995 роках занурювалися до судна, яке зараз знаходиться на глибині 3,8 кілометра. Вони зняли відео, яке увійшло у фільм Джеймса Кемерона.

11. ЮНЕСКО чекало сто років, щоб оголосити уламки "Титаніка" об'єктом культурної спадщини і тепер буде стежити, щоб предмети з нього не дісталися дайверам.

12. Випущений на честь сторіччя фільм "Титанік 3D" вже зібрав в США суму 17,4 млн доларів. "Титанік" Джеймса Кемерона 1997 року мав феноменальний успіх і збори на ті часи були величезні - 1,8 млрд доларів. Побити цей рекорд вдалося лише через 12 років кінофільму "Аватар".

Титанік, скріншот: YouTube
Титанік, скріншот: YouTube

13. Через кілька днів після трагедії Стефан Регорек з Богемії на іншому лайнері пропливав повз місце катастрофи і сфотографував айсберг. Цю фотографію, знайшли через 90 років після загибелі "Титаніка". Після ретельної експертизи було доведено, що вм'ятини на айсбергу цілком могло зробити судно.

14. Герой фільму Кемерона Джек Доусон був реальною людиною і працював вуглярем на "Титаніку". Однак закоханий він був не в Кейт Вінслет, а в сестру свого друга, який і умовив його стати моряком. Всі вони загинули.

15. Любителі містики згадують, що у 1898 році письменник Морган Робертсон написав роман "Тщета, або крах Титана" про величезний трансатлантичний лайнер і його самовдоволених пасажирів. В оповіданні та реальній історії збігаються і назва лайнера і зіткнення з айсбергом холодної квітневої ночі.

Титанік, скріншот: YouTube
Титанік, скріншот: YouTube

16. За однією легендою, раз у шість років радисти ловлять в ефірі сигнал-привид SOS з "Титаніка". Вперше про це заявив екіпаж лінкора "Теодор Рузвельт" у 1972 році. Радист покопався в архівах і знайшов нотатки своїх колег про те, що і вони отримували дивні радіограми нібито з "Титаніка": у 1924, 1930, 1936 та 1942 роках. У квітні 1996 року сигнал SOS з "Титаніка" отримало канадське судно "Квебек".

17. За офіційною версією "Титанік" потопив айсберг, але не усі цьому вірять. Дехто стверджував, що лайнер потопила німецька торпеда, яку випустили співробітники компанії, що побудувала лайнер, щоб отримати страховку. Однак така версія малоймовірна — багато співробітників компанії загинуло 14 квітня 1912 року.

Титанік, кадр з фільму
Титанік, кадр з фільму

18. Крім "Титаніка" компанія "Уайт Стар Лайн" одночасно з ним будувала корабель "Олімпік". У 1911 році при виході в 11-й рейс він зіткнувся з англійським крейсером Hawk, який чудом залишився на плаву. Водночас "Олімпік" відбувся невеликими пошкодженнями.

19. Молодший брат "Титаніка" - судно "Британік" спершу планували назвати "Гігантік", але після краху лайнера будівельники вирішили стримати амбіції. "Британік" був найкомфортнішим з трьох кораблів, але його переваги не встигли оцінити. Після початку війни він був переобладнаний в судно-госпіталь і незабаром підірвався на міні недалеко від Греції, більшість людей вдалося врятувати.

20. Остання з пасажирок "Титаніка" померла у 2009 році у віці 97 років. На момент аварії їй було 2,5 місяці.

Титанік, скріншот: YouTube
Титанік, скріншот: YouTube

Титанік, кадр з фільму
Титанік, кадр з фільму

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, голлівудський красень приміряє роль суперкопа в українському кіно. Голлівудський красень зіграв в українському серіалі суперполіцейського

Як повідомляв портал "Знай.ua", від коронавірусу помер актор Зоряних війн Ендрю Джек. Актор "Зоряних воєн" Ендрю Джек помер у віці 76 років

Також "Знай.ua" писав, що "Він зробив все можливе", - дворазова олімпійська чемпіонка побила рекорд Кріштіану Роналду