Одним з найдавніших алкогольних напоїв, які були вигадані людьми є пиво. Група археологів з Ізраїлю змогла переконатися у цьому ще раз, провівши дослідження кам'яних брил, знайдених в печері Ракефет в Ізраїлі. На них фахівці виявили сліди крохмалю і рослини під назвою фітоліт — вони вказують на те, що люди, які жили тут у цей час, мололи зерно і готували його до пивоваріння.

Вік даних знахідок датується близько 13 тисяч років, що своєю чергою руйнує попередню теорію про те, що історія пивоваріння налічує трохи більше 7 тисяч років. У дослідженій печері та її околицях колись мешкали представники натуфійскої культури, золотий вік якої припав якраз в період близько 15 тисяч років тому.

Дослідження печери, скріншот: YouTube
Дослідження печери, скріншот: YouTube

Стендфордські фахівці з археології, які займалися розкопками, чимало здивувалися цьому факту, оскільки раніше подібні технологічні сліди пивоваріння виявлялися лише у відносно недавніх з історіографії місцях. Водночас керівники дослідницького проєкту зазначили, що їх початковою метою було дослідження питання культур і злаків, які вживалися в їжу натуфійскою та іншими антропологічними культурами у цьому регіоні Ізраїлю. Однак раптова знахідка підсилила інтерес дослідників до пивоваріння історичного формату.

Варто зазначити, що розслідування щодо точного датування знайдених залишків злаків і крохмалю ще триває. За попередніми підрахунками цим каменям від 11 700 до 13 300 років, що точно вказує на ознаки проживання тут людей саме натуфійской культури.

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково 40% знижки на продукти: "Ощадбанк" здивував новою карткою та її можливостями Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

Фестиваль пива у Німеччині, скріншот: YouTube
Фестиваль пива у Німеччині, скріншот: YouTube

Дослідники вивчили послідовний процес пивоваріння на основі археологічних залишків і слідів і прийшли до висновку, що процес значною мірою повторює аналогічний в китайського пивоваріння віком до 5000 років. Існують лише невеликі винятки, пов'язані з методом обробки злаків і підготовки сировини. Що цікаво, фахівці вирішили відтворити відновлений натуфійский рецепт варіння пива і вже незабаром представлять перші результати свого випробування.

Дослідження печери, скріншот: YouTube
Дослідження печери, скріншот: YouTube

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, рівно 108 років назад відправився у свій перший і останній рейс — топ маловідомих фактів про "Титанік".

Як повідомляв портал "Знай.ua", від коронавірусу помер актор Зоряних війн Ендрю Джек. Актор "Зоряних воєн" Ендрю Джек помер у віці 76 років

Також "Знай.ua" писав, що "Він зробив все можливе", - дворазова олімпійська чемпіонка побила рекорд Кріштіану Роналду