Кілька десятиліть йшли суперечки про те, хто насправді першим з людей побував у космічному просторі. З'явилося багато чуток, легенд і теорій через несподівані смерті льотчиків з "космічного загону" в СРСР. Адже була одна підозріла смерть, яка сталася до першого польоту Юрій Гагаріна. Тільки на початку 1990-х архіви космічної програми СРСР було розсекречено і люди змогли заглянути правді в очі.

З документів архіву стало відомо, що лише один космонавт загинув до польоту Гагаріна. Загиблим був Валентин Бондаренко — саме йому за чутками приписували перший політ у космос.

Юрій Гагарін, скріншот: YouTube
Юрій Гагарін, скріншот: YouTube

Офіційна версія свідчить — харків'янин Бондаренко загинув на Землі, в Інституті авіаційної медицини. Це сталося через пожежу у барокамері під час експерименту, що імітує космічні умови. Космонавт помилково кинув змочену в спирті вату на гарячу електроплитку. Вогонь швидко поширився камерою і врятувати Валентина не вдалося.

Сурдобарокамера для радянських космонавтів, скріншот: YouTube
Сурдобарокамера для радянських космонавтів, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Ці дані нібито допомогли переконатися, що саме Юрій Гагарін є першою у світі людиною, яка здійснила політ в космос і політ відбувся 12 квітня 1961 року на космічному кораблі "Восток-1". Та скоріше за все, це був перший "вдалий" політ.

Існує версія, що харків'янин Валентин Бондаренко був першим з космічного загону, на плечі якого було покладено завдання зробити перший пілотуємий орбітальний політ навколо Землі. Однак через невдачі всі факти про це було знищено. І ця версія не володіє нульовою ймовірністю.

Найприкріше інше — замовчування радянською владою реальної долі Валентина Бондаренка і Григорія Нелюбова (який також загинув під час випробувань) не дозволило їх іменами потрапити на пам'ятник "Полеглий астронавт", який розміщено на поверхні Місяця командиром "Аполлона-15" Девідом Скоттом. Монумент складається з фігурки полегло космонавта і таблички з іменами 14 загиблих космонавтів і астронавтів по 1971 рік, коли і відбувся політ "Аполлона-15". Там є прізвища Гагаріна, Комарова, Волкова, Пацаєва та Добровольського, а Нелюбова і Бондаренка немає. І це вже не виправити.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Юрію Гагаріну могло б виповнитися 86 - невідомі факти до дня народження першої людини в космосі.

Як повідомляв Знай.uа кожен день змушена дивитися йому в спину — як живе вдова Юрія Гагаріна.

Знай.uа писав, дружина першого космонавта Каденюка зворушила спогадами: "Так хотів додому...".