Сьогодні, 26 квітня 2020 року - 34-а річниця катастрофи на Чорнобильській АЕС, яка стала однією з найстрашніших катастроф в історії. Футбольний клуб Будівельник з міста Прип'ять зник разом з усім живим у місті.

Будівельник готувався до півфіналу Кубка і чекав переїзду на новий стадіон у квітні 1986 року, коли "Чорнобиль" все змінив. Їх колишній капітан згадує, як прогресивний місто і його футбольна команда прийшли до раптового трагічного кінця.

Вранці в суботу 26 квітня 1986 року вертоліт приземлився на футбольному полі, де гравці команди з Прип'яті готувалися до півфіналу Кубка Київської області проти Машинобудівника з Бородянки. Матч повинен був відбутися в той же день.

Вони спостерігали, як з вертольота вийшли люди в захисних костюмах і з детекторами випромінювання. Коли детектори почали видавати звукові попередження, чоловіки повідомили футболістам, що матч не відбудеться. Саме тоді футболісти дізналися, що на ЧАЕС сталася трагедія.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору
Показати ще

Команда була сформована з чоловіків, що працюють на будівництві Чорнобильського заводу і міста Прип'яті, за підтримки Василя Кизима, директора з будівництва. Спорт грав важливу роль в радянському суспільстві.

Скромне футбольне поле Будівельника стояло в тіні багатоповерхових будинків. Поле було оточене біговою доріжкою, роздягальня і невеличка дерев'яна трибуна. Стадіон часто був заповнений глядачами, навіть незважаючи на те, що команда була аматорської та виступала на п'ятому рівні радянської футбольної системи.

"У Прип'яті всі любили футбол", - розповідав захисник Олександр Вишневський. – "Дві тисячі жителів постійно приходили дивитися матчі команди".

ЧАЕС відкрилася в 1977 році, а Будівельник з Прип'яті став робочої командою. Наймолодший гравець команди, Валентин Литвин, ще не працював на заводі, так як він вчився в школі. Литвин був одним з шести братів - всі вони гідні гравці - і народився в сусідньому селі Чистогалівка.

"Я пам'ятаю один епізод у дев'ятому класі", - розповідав Литвин Discover Chernobyl. – "Я здавав іспит з алгебри, після якого я повинен був їхати на гру. Наш учитель подивився у вікно, де побачив автобус, повний дорослих чоловіків: "Кого вони чекають?", - запитав учитель.

В 1978 році після закінчення школи Литвин почав працювати на ЧАЕС. Як і більшість гравців Прип'яті, йому виплачували невелике футбольне посібник - 2 рублі 50 копійок за кожен матч на чемпіонат району і п'ять рублів за обласні ігри. Але були і хлопці, яких привозили з інших районів, щоб вони виступали за команду.

Чорнобиль, pxhere

"Їх називали пролісками", - розповідає Литвин. - "Вони, як і квітки, з'являлися тільки пізньої зими. Вони отримували зарплату від електростанції і були зазначені у відомостях, але насправді не виконували ніякої роботи".

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що у зоні ЧАЕС зловили любителів "радіаційного відпочинку".

Як повідомляв портал "Знай.ua", Микола Томенко заговорив про Чорнобиль в день трагедії.

Також "Знай.ua" писав, що 34 роки тому сталася страшна аварія на Чорнобильській АЕС.