У часи античної цивілізації, про такий елемент спідньої білизни, як труси, не було відомо. Європейці прийшли до ідеї спідньої білизни непростим шляхом — удосконалюючи не одяг, а взуття римлян. Верхній одяг ніс на собі знаки моди та соціальних відмінностей, а нижня сорочка не призначалася для сторонніх очей.

Водночас ні грецький хітон, ні римська туніка навіть близько не нагадували білизну у сучасному сенсі цього слова, хоча частково і виконували його функцію. Перше відоме зображення в історії одягу, схожого на сучасну білизну, відноситься до IV століття до н. е. На мозаїці на сицилійській віллі Армеріна зображені дві дівчини в ефектних червоних комплектах, що за формою нагадують сучасні купальники.

Жіноча білизна XV століття, скріншот: Телеграм / Один день из прошлого
Жіноча білизна XV століття, скріншот: Телеграм / Один день из прошлого

Ліфчик і труси, які майже не відрізняються від сучасних бікіні, прикрашають римлянок, зображених на мозаїці IV сторіччя. Для них використовувалися звичайні смуги тканини або шкіри, які пов'язували навколо грудей і сплющували їх, але аж ніяк не підкреслювали форми. Однак античні римляни білизни не носили, це — спеціальна уніформа для спортивних змагань, оскільки такі ж труси носили деякі гладіатори.

Приблизно дві тисячі років потому, у XV столітті в чоловічому гардеробі європейців вже було відмічено деяку подібність сучасних трусів, які походять не від штанів, як вважають багато хто, а від так званих кальсонів. Спочатку їх древній аналог був виключно чоловічою прерогативою. Їх одягали під штани, і до певного моменту дві "штанини" навіть не зшивалися один з одним.

Популярні новини зараз
За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Жіноча білизна XV століття, скріншот: Телеграм / Один день из прошлого
Жіноча білизна XV століття, скріншот: Телеграм / Один день из прошлого

В епоху Середньовіччя був присутній елемент спідньої білизни – сорочка, яка одягалась під сукню і в жодному разі не демонструвалася. Існують також письмові підтвердження того, що в ті часи жінки одягали під сукні сорочки зі спеціальними "мішками" для грудей, які викликали осуд священників і підвищену увагу чоловіків. У XVI столітті деякі італійські жінки почали носити панталони нарівні з чоловіками.

Однак минуло чимало часу, поки панталони визнали аристократки і всі жінки – повсюдне поширення сталося наприкінці XVIII – початку XIX століть. Ближче до початку XX століття з'явилися просунуті моделі спідниць-панталон, які стягувалися низько між ногами в оборки, а літній варіант був завдовжки до колін. Застібка у цих моделей розміщувалася ззаду. Приблизно в той самий час спідня білизна стала спокусливою – панталони почали обшивати мереживами і оборками, а також прикрашати складками для створення додаткового обсягу.

Жіноча білизна XV століття, скріншот: Телеграм / Один день из прошлого
Жіноча білизна XV століття, скріншот: Телеграм / Один день из прошлого

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, дати золоту друге життя — як очистити прикраси в домашніх умовах. Домашня "хімчистка" врятує ювелірні вироби від бруду і подряпин

Як повідомляв портал "Знай.ua", Шмигаль озвучив жорсткі правила — Україну чекає два роки карантинних обмежень. Українцям озвучили жорсткі умови карантину через Covid-19

Також "Знай.ua" писав, не торкайтеся їх ніколи! Найнебезпечніші частини тіла, які краще оминати. До цих частин тіла краще не торкатися руками