Дослідники виявили сліди участі в бойових діях на кістяках жінок мисливців-збирачів з Каліфорнії і скотарів з Монголії. Дана знахідка ставить під сумнів теорію про те, що жінка в стародавніх суспільствах була тільки збирачкою і берегинею вогнища.

"Традиційний погляд на чоловіка-мисливця і жінку-собирательницу, ймовірно, є помилковим і надмірно спрощений", - заявила одна з дослідників Марін Пиллоуд.

Вчені вивчили останки мисливців-збирачів, які мешкали 5 тисяч років тому на території сучасно Каліфорнії. На кістяках 128 жінок мисливців-збирачів виявили травми, які були отримані від стріл і ножів. Аналогічні поранення виявили на кістяках 289 чоловіків-воїнів.

На даний момент важко визначити, жінки билися пліч-о-пліч з чоловіками або виконували інші важливі обов'язки. Зокрема, вони могли підкрадатися до ворогів і перерізати тятиву на їх луках.

Популярні новини зараз
3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Також дослідники вивчали кочівників з племені сяньби. Вони жили в прикордонних районах Монголії і Китаю. У цих племенах було прийнято навчати жінок військовій справі. Часто на кістяках жінок виявляли сліди від участі в битві на конях.

На кістках вчені знайшли зміни, які пов'язані з частою їздою на коні, а також травми і ушкодження кісток, які точно пов'язані з падіннями з коня. Крім того, дослідникам вдалося визначити ознаки частою стрільби з лука і травми на голові від потрапляння стріл.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, палеонтологи розкрили таємницю, ломавшую мозок десятиліттями.

Як повідомляв Знай. ua, страхітливі подробиці ритуальних обрядів стародавнього Єгипту.

Також Знай. ua писав, що знайдено найдавніший "сміттєпереробний завод" римлян.