Броненосець-ветеран, який брав участь в обох світових війнах і використовувався для випробувань атомних бомб, було виявлено на дні океану.

Американські дослідники знайшли на дні Тихого океану біля узбережжя Гаваїв рештки військового корабля "Невада", який пережив дві світові війни.

На рештки судна натрапили співробітники приватних компаній Ocean Infinity та Search Inc., які займаються дослідженням морського дна. Про знахідку Ocean Infinity повідомила у прес-релізі, де назвала корабель взірцем "американської витривалості й упертості".

Рештки корабля "Невада", знайденого неподалік від бухти Перл-Гарбор, фото: Океан Infinity
Рештки корабля "Невада", знайденого неподалік від бухти Перл-Гарбор, фото: Океан Infinity

"Рештки корабля, що покояться в темряві морського дна, нагадують нам не лише про минулі події, а й про тих, хто взяв на себе завдання оборони США у двох світових війнах", — зазначив віцепрезидент Search Inc. Джеймс Делаґо.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Знайшли "Неваду" за 120 кілометрів на південний захід від бухти Перл-Гарбор - саме там у грудні 1941-го Японія напала на США, втягнувши їх у Другу світову війну. Рештки військового судна покоїлися на глибині 4,7 кілометра. Піднімати їх наразі не планують.

Рештки корабля "Невада", знайденого неподалік від бухти Перл-Гарбор, фото: Океан Infinity
Рештки корабля "Невада", знайденого неподалік від бухти Перл-Гарбор, фото: Океан Infinity

Американський лінкор "Невада" має цікаву історію, багату на буремні події.

Спустили корабель на воду ще в 1914 році. Він став другим кораблем, названим на честь штату США.

Наприкінці Першої світової війни "Невада" був одним із кораблів, що супроводжував тодішнього президента США Вудро Вільсона під час візиту до Європи для участі в Паризькій мирній конференції — це був перший в історії візит американського лідера на континент.

У Другу світову "Невада" був одним із кораблів, що перебував у бухті Перл-Гарбор під час нападу Японії в грудні 1941-го. І єдиним військовим кораблем, який був запущений. Тоді "Неваду" серйозно пошкодили - судно було вражене п'ятьма бомбами і затонуло на мілині. Під час цього нападу 60 членів екіпажу корабля було вбито і 109 поранено.

Лінкор також брав участь у низці воєнно-морських операцій часів Другої світової, зокрема, у висадці в Нормандії в червні 1944 року.

У повоєнний час "Неваду" перетворили на об’єкт випробувань ядерної зброї, але й їх корабель переніс.

Затонув корабель в 1948 році під час військових навчань. Тоді його використовували в якості мішені для стрільби. Судно затонуло, будучи враженим повітряною торпедою 31 липня.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, вчені виявили давньоримський дерев'яний човен, якому близько 2 тисяч років

Як повідомляв портал Знай.ua, під час Другої світової люди знищили 750 тисяч домашніх улюбленців

Також Знай.ua писав про 5 страшних катастроф радянської епохи, які замовчували місяцями, роками, десятиліттями.