П'ять років тому в австралійському штаті Вікторія знайшли рештки динозавра. І тільки зараз з'ясувалося, що вони належали беззубому динозавру елафрозавру. Про дослідження повідомляє Gondwana Research.

Співробітники Мельбурнського музею думали, що перед ними шийний хребець літаючої рептилії птерозавра. Скам'янілість передали палеонтологам Університету Суінберна. У результаті виявилося, що у хребця були виїмки на обох кінцях, що не притаманно для хребців птерозаврів.

Тоді фахівці зрозуміли, що мають справу з кісткою дивної групи тероподів – елафрозаврів. Більшість їх скам'янілостей було знайдено в Танзанії і Китаї. Вони мешкали 160-145 млн років тому – наприкінці юрського періоду. Новий елафрозавр виявився набагато молодшим (він жив 110 млн років тому).

Варто відзначити той факт, що це перший елафрозавр, знайдений в Австралії.

елафрозавр, фото New-Science
елафрозавр, фото New-Science

Популярні новини зараз
За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Відомо, що довжина цього ящера становила близько двох метрів, що досить мало для представників його роду. У елафрозаврів були довгі шиї, легкі тіла і короткі, але товсті кінцівки. Це досить дивні динозаври. У юних особин були зуби, тоді як дорослі рептилії втрачали їх. Замість зубів у них були потужні кістяні дзьоби.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, аргентинські палеонтологи знайшли в Патагонії рештки мегараптора, довжина якого досягає десяти метрів.

Як повідомляв портал Знай.uа, таємниче виникнення майя – знайдено попередників древньої цивілізації.

Також портал Знай.uа писав, 2000 років пролежала в болоті – археологи знайшли те, що належало ще стародавнім римлянам.