Еліза Санчес Лоріга і Марсела Грасия Ібеас увійшли в історію як перші люди, яким вдалося укласти одностатевий шлюб в Іспанії. Ці дві іспанські вчительки були обвінчані ще 8 червня 1901 року, однак, для цього жінкам довелося піти на обман: одна з них перевтілилася в чоловіка. Їх було викрито, і пара була вимушена тікати, однак офіційно шлюб так ніколи й не розірвали.

Історію іспанських громадянок Елізи Санчес Лоріги та Марсели Грасія Ібеас розповідає Telegram-канал "Один день из прошлого".

Еліза і Марсела познайомилися в середині 1880-х років на педагогічних курсах. Тоді Марселі було 18 років, а Елізі - 23 роки. Дівчата швидко стали подругами, а згодом і закохалися одна в одну.

Попри втручання батьків, жінки продовжили зустрічатися й після завершення навчання, а згодом почали жити разом. Характер своїх стосунків їм вдавалося тримати у таємниці протягом 10 років, однак жінки не залишали надії на повноцінне сімейне життя, для чого й розробили ціли план.

Так, жінки заявили, що роз'їхалися. А Марсела, яка була в той момент вагітною, оголосила про своє весілля з кузеном Елізи. Однак насправді родич Елізи задовго до цього загинув в аварії корабля, а дівчина вкрала його персоналію. Вона коротко підстриглася, одягла чоловічий одяг і перевтілилася в Маріо з вигаданою біографією атеїста.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Еліза Санчес Лоріга і Марсела Грасія Ібеас, фото Wikimedia Commons
Еліза Санчес Лоріга і Марсела Грасія Ібеас, фото Wikimedia Commons

Священник церкви Сан-Хорхе батько Віктор Кортьелла хрестив Маріо 26 травня 1901 року, таким чином засвідчивши його як чоловіка. А 8 червня він повінчав Маріо-Елізу і Марселу.

На жаль, закоханих швидко викрили ті, хто знав жінок ще до афери. Їм довелося втекти спочатку до Португалії, а потім і до Аргентини. Історія Марсели і Елізи широко висвітлювалася у тогочасній пресі, а проти переслідування жінок навіть виступила громадськість.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, В Україні вперше зареєстрували одностатевий шлюб: "Дуже чуттєво і ніжно".

Як повідомляв портал Знай.ua, Дали ляпаса гомофобам – топ найміцніших гей-шлюбів шоубізнесу.

Також Знай.ua писав, Абсолютна більшість німців підтримують одностатеві шлюби.