Археолог і скульптор Оскар Нільсон за дорученням музею шведського міста Мутала здійснив реконструкцію обличчя чоловіка, чий череп раніше знайшли на розкопках на березі однойменної річки. Результати роботи опубліковані в The History Blog.

Повідомляється, що 7700 років тому на місці розкопок було дрібне озеро і очеретяне болото. Дослідники розкопали численні інструменти з каменю, рогу і кістки, а також наконечники гарпуна і списа.

Також були виявлені людські рештки і кістки як мінімум 14 тварин декількох видів (кабан, бурий ведмідь, олень, козуля, лось, борсук). Вік знахідок оцінюється в 7500-8000 років.

Археологам майже нічого невідомо про людські поховання мезолітичної Скандинавії (6-9 тисяч років тому). Знахідка з берегів Мутали була у відмінному стані і тому дуже зацікавила вчених. Один зі знайдених черепів використовували для реконструкції зовнішності людини тієї епохи.

людина мезоліту, фото The History Blog
людина мезоліту, фото The History Blog

Популярні новини зараз
Орендарі можуть привласнити житло? Що треба знати Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою
Показати ще

Чоловік на ім'я Людвіг був світлошкірим і блакитнооким. У черепа була відсутня нижня щелепа, але її вдалося відновити за іншими параметрами. Стародавній скандинав зображений у шкурі кабана, чиї останки було виявлено неподалік.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, світ побачив золотий наряд монгольської принцеси XIII століття.

Як повідомляв портал Знай.uа, в Антарктиді дослідники виявили яйце гігантської рептилії.

Також портал Знай.uа писав, що археологи під час розкопок у королівському замку Нови-Сонч виявили під шаром паперу іржаву скриню зі срібними вазами, кубками, столовими приладами з Польщі та Австрії.