Що це означає і чого від цього чекати українцям, розбирався Youtube-канал Знай.ua.

У будь-якому випадку, в нинішньому опалювальному сезоні ми будемо ще жити за старими правилами. Поки що Верховна Рада не затвердила законопроєкт, і запрацює нововведення не раніше 2021 року. Але що буде тоді?

Ось думка експерта Геннадія Рябцева: «Кабмін вирішив просто перекласти відповідальність за комуналку на органи місцевого самоврядування».

Справді, комуналка — тема болюча, і нести за неї відповідальність охочих небагато. Ось тільки, попри децентралізації, ресурси місцевої влади обмежені, і далеко не завжди їх може вистачити на розв'язання всіх проблем.

Кожен опалювальний сезон українцям доводиться пристосовуватися до нових умов і новими розцінками. І, що гірше, завжди бути готовими до скорочення субсидій, навіть в розпал опалювального сезону.

Популярні новини зараз
Номер буде заблоковано: абоненти Lifecell можуть втратити найдорожче Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Біжіть до свого лічильника на початку квітня: українцям уточнили важливий нюанс щодо зняття показників Кого не мобілізують до армії: перелік професій
Показати ще

Ось і тепер житловий фонд продовжить руйнуватися, тарифи — рости, а комунальна сфера стає все більш збитковою. Тільки відповідати за це буде вже місцева влада.

А що ж президент Зеленський, точно він тут ні при чому? Хіба він призначає членів НКРЕКП? Хіба він не міг би змінити стратегію з тим, щоб місцева влада могла модернізувати дому та налагоджувати ЖКГ під контролем держави?

Глава житлового союзу України Олександр Скубченко впевнений, що немає: «Це не компетенція президента, це відмазка для тупих».

А як же коронавірус, дорожнє будівництво і легалізація марихуани? Це теж не компетенція президента, однак Зеленський всім цим займається. Нещодавно він разом з київським мером Віталієм Кличком хвалився рекордними запасами газу і вугілля, і початком опалювального сезону — що до компетенції глави держави теж не відноситься.

І ніхто при цьому не згадав про 44 мільйонах гривень, вкрадених з «Київтеплоенерго», які зараз кияни повинні відшкодовувати через свої платіжки. Вони теж не належать до відання президента — а до цього?

Державний це рівень або муніципальний? І як тарифна революція допоможе розв'язувати цю проблему?

Повідомлення про комунальну реформу надходили ще навесні.

Пізніше йшлося про передачу повноважень з формування тарифів на місця.