Через те, що Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України не видає іноземним постачальникам сірчаної кислоти спеціальну ліцензію на імпорт, промислові підприємства опинилися на межі зупинки.

Про це йдеться йдеться у відкритому листі керівництва підприємства "Дніпровський коксохімічний завод" на адресу президента України Володимира Зеленського та прем'єр-міністра Дениса Шмигаля.

Підприємство закликало президента і прем'єра скасувати квоти на імпорт сірчаної кислоти, а також розібратися в ситуації, яку створило на ринку Мінекономрозвитку. "Іноземні постачальники сірчаної кислоти не можуть отримати вчасно спеціальну ліцензію на імпорт через те, що Мінекономрозвитку затягує процес видачі зазначеного документа», - сказано в листі.

Як вказують на підприємстві, зараз на ринку сірчаної кислоти в Україні спостерігається значний дефіцит, який може привести до зупинки підприємств в цілій області, так як сірчана кислота незамінна в технології виробництва коксохімічної продукції.

"Незаплановані виробничі простої, на жаль, супроводжуються скороченням виручки і зростанням витрат. А як наслідок-скороченням прибутку, податкових відрахувань до бюджету і витрат на соціальні проекти», - підкреслюється в листі.

Популярні новини зараз
Подивися уважно у трудову книжку: через ці "записи" українці залишаються без пенсії Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Гороскоп на тиждень 18-24 березня для всіх знаків Зодіаку: легкий шлях Скорпіонів, відмова Тельців та труднощі Риб
Показати ще

Полегшити ситуацію можна за допомогою 6-ти цистерн, які прибули на українську митницю 12 листопада. Але через те, що МЕРТ не виконує свої посадові обов'язки, у імпортерів відсутні спеціальні ліцензії. А відповідно, розмитнити кислоту неможливо, - вказують на підприємстві.

«Ми просимо вас доручити МЕРТ прискорити видачу спеціальних ліцензій імпортерам. А також

розглянути Міжвідомчою комісією з міжнародної торгівлі питання скасування рішення імпортних квот на сірчану кислоту», - йдеться в листі.

Як відомо, Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі Мінекономрозвитку ввела квоти на постачання сірчаної кислоти "для захисту вітчизняного виробника" ще у вересні 2018 року. В результаті введення обмежень ціни на сірчану кислоту зросли майже в два рази, а підприємства-споживачі опинилися в заручниках у посередників, "які зривають поставки і диктують економічно необґрунтовані умови".

Раніше голова об'єднання "Укрметалургпром" Олександр Каленков заявляв, що міністр економрозвитку Ігор Петрашко "повністю ігнорує корупційну схему, яка існує на ринку сірчаної кислоти".