Під час стресу багатьом людям властиво переїдати. Такий спосіб "погасити" негативні емоції справді ефективний, але тимчасово і лише на шкоду загальному здоров'ю.

Є пояснення та інструкція, як позбутися згубної звички. Таке переїдання називається "емоційним". Про це розповіла гастроентеролог Євгенія Бєлінська в Instagram і поділилася, які продукти зменшують стрес.

Дівчина з їжею, фото championat
Дівчина з їжею, фото championat

Така звичка особлива тим, що бажання поїсти виникає "помилково", коли насправді їсти не хочеться. Голод відчувається не на фізіологічному рівні, а на рівні підсвідомості. Наразі українці зазнають великого стресу на тлі війни та особистих проблем, а через переїдання часто виникають гастроентерологічні хвороби.

"Зазвичай ми використовуємо їжу як джерело енергії, а коли вона перетворюється на таблетку від стресу, ШКТ страждає від додаткового навантаження. Ваша травна система і так не в захваті від надлишку гормонів стресу", - пояснила Бєлінська.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Тривожність та стрес. Фото: скриншот Youtube
Тривожність та стрес. Фото: скриншот Youtube

Найбільше страждають жовчний міхур та підшлункова залоза. А пацієнтам, які мають хронічні захворювання цих органів, варто бути особливо уважними до харчової поведінки.

Як уникнути емоційного переїдання

Лікар дала декілька порад для того, щоб шкідлива звичка якнайшвидше вас "відпустила".

  • Намагайтеся не пропускати основні прийоми їжі.
  • Не варто працювати на кухні, перемістіться в іншу кімнату, де у Вас не буде додаткових нагадувань про їжу.
  • Зупиняйте себе, якщо йдете в холодильник, тому що відчуваєте тривогу, смуток чи страх.

"Емоції тривають довше, ніж шматочок їжі знаходиться в порожнині рота. Розумійте, що емоції все одно потрібно пережити, щоб рухатися далі. Швидший і якісніший ефект Ви отримаєте від спілкування з однодумцями, у групах психологічної допомоги та т.п., ніж від спустошення запасів провіанту", - зазначає експерт.

Нагадаємо, чому не варто викидати бананову шкірку: допоможе з побутовими проблемами та у догляді за шкірою.

Як повідомляв Знай.ua, дуже простий і швидкий спосіб зробити свічки більш святковими: знадобиться клей і серветки