Гашену оцтом соду використовують у рецептах приготування багатьох кондитерських виробів. Проте не завжди випічка підіймається і виходить у результаті бажаної якості.

Соду, дріжджі, пекарський порошок використовують для того, щоб при приготуванні випічки, млинців та оладок, досягти максимальної пишності, ніжності та легкості готового виробу. Сода, наприклад, розпушує будь-який виріб у два етапи.

На першому етапі вона стикається з кислим середовищем оцту, тоді відбувається хімічна реакція виділення бульбашок газу. На другому етапі сода продовжує розпушувати виріб у той момент, коли він нагрівається під час випікання.

харчова сода, ілюстративне фото з вільних джерел
харчова сода, ілюстративне фото з вільних джерел

Зазвичай соду гасять оцтом, використовуючи для цього ложку чи склянку. У цей момент відбувається бурхлива реакція виділення вуглекислого газу. Проте цей процес відбувається в ложці, поза тістом, тому він абсолютно нічого не розпушує. Відповідно, перший етап розпушування втрачено.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Як правильно гасити соду?

Соду потрібно всипати в суміш інгредієнтів тіста, поки ще не додана мука та полити оцтом. Після цього перемішайте. Відбудеться реакція, вуглекислий газ, який розпушує, залишиться у тісті.

Інший спосіб: додати соду до сухих інгредієнтів тіста, а оцет - до рідких. Перемішати в окремих місткостях сухі інгредієнти разом з содою та рідкі разом з оцтом. А тоді їх перемішати.

Реакція відбудеться всередині тіста, вуглекислий газ збережеться й працюватиме. Водночас оцет можна не додавати, якщо у складі тіста присутні в достатній кількості кислі продукти (сметана, кисляк, лимонний сік ).

Сода, оцет, фото з відкритих джерел
Сода, оцет, фото з відкритих джерел

Нагадаємо, якщо потрібна медична допомога, а мобільний зв'язок відсутній: у МОЗ підказали, що робити

Як повідомляв "Знай.ua", в Україні заборонили одну з популярних традицій на Новий рік: порушників каратимуть суворо

Також "Знай.ua" писав, кому з українців полегшать отримання субсидії: у ПФУ назвали умову<