Українці вже кілька місяців живуть в умовах відключення електроенергії через атаки російських окупантів на енергосистему. При цьому роботу ніхто не скасовував і у багатьох вона так чи інакше пов'язана з комп'ютером, тому важливо знати, як правильно працювати у темряві та не зіпсувати зір. Порадами поділилася лікар-офтальмохірург Тетяна Манойло.

Працювати за комп'ютером у темряві вкрай не рекомендується, особливо тривалий час, адже це загрожує рядом наслідків для зору. Втім, якщо вибору немає, потрібно знати кілька рекомендацій, які пом'якшать "удар" по очах.

Відключення електрики, скріншот: YouTube
Відключення електрики, скріншот: YouTube

Лікар зазначає, що у багатьох під час роботи за комп'ютером у темряві може виникати печіння в очах. Це з пересушуванням слізної плівки очі. Допомогти в цьому випадку можуть зволожуючі краплі для очей.

Рекомендується не надто наближатися до монітора та працювати на відстані не менше 60-80 сантиметрів. При цьому варто регулярно відволікатися від роботи і робити спеціальні вправи для очей, вистачить 5 хвилин.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Вимкнення світла, фото: Знай.ua
Вимкнення світла, фото: Знай.ua

Не буде зайвим подбати про додаткове освітлення, підійде навіть невеликий ліхтарик на батарейках або будь-яка інша альтернатива, наприклад ліхтарик на смартфоні.

Також підтримувати нормальний зір допоможе збалансоване харчування. Важливо споживати більше фруктів, ягід, овочів, горіхів та риби.

Раніше портал Знай повідомляв, щоб не згоріла техніка: як вибрати стабілізатор напруги для будинку чи квартири.

Також наш портал інформував, як запустити котел без електрики: три перевірені способи.

Крім того, ми писали, 5 неочевидних пристроїв у вас вдома, які не можна залишати включеними в розетку вночі: заощаджуємо разом.