Фахівець зазначає, що фінансової грамотності варто вчити дитину чим раніше, тим краще. Зазвичай починати треба з пояснення різниці між "хочу" і "треба".

В маленькому віці дитину важливо навчити терпіти, чекати. Для цього можна, наприклад, завести календар та закреслювати дати, які залишилися до дати покупки, або ввести день подарунків, який проходитиме раз на два тижні. Про це розповів фінансист та автор книги "Малюк та Бюджет" Любомир Остапів.

Фінансова грамотність дітей. Фото: Youtube
Фінансова грамотність дітей. Фото: Youtube

Фінансова самостійність

Для дорослих дітей, коли вони щось хочуть, вони мають щось для цього зробити — можна самостійно відкладати кошти, наприклад, кишенькові гроші, а можна давати дитині заробити самій. З дітьми у більш дорослому віці можна знаходити компроміс, наприклад: "Давай ти збереш половину суми, а іншу половину ми тобі додамо". Так у дитини сформується думка, що якщо дуже хочеться щось купити – потрібно докласти зусиль.

Не карати фінансово

Не можна забирати дитячі гроші, конфісковувати та позбавляти кишенькових за погану поведінку. Кишенькові гроші не залежать від поведінки, це такий безумовний дохід дитини. Якщо у дитини забрати кошти, які їй потрібні на базові потреби, то батьки фактично позбавляють дитину вміння управляти фінансами.

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Фінансова грамотність дітей. Фото: Youtube
Фінансова грамотність дітей. Фото: Youtube

У дитини може сформуватися неправильне уявлення, що коли у неї мало грошей, то все в порядку, а як тільки з'являться великі суми, то в неї можуть все забрати.

Нагадаємо, ми писали, що українцям буде складніше скористатися кредитними коштами українських банків: що підготували фінустанови.

Як повідомляв "Знай.ua", як навчитися заощаджувати кошти: помилки, про які ви і не здогадувалися.

Також "Знай.ua" інформував, у ПФУ назвали 4 причини: українцям можуть не оплатити лікарняний.