Ми звикли ледь не усі продукти після повернення з магазину перекладати у холодильник. Та чи справді там їм місце? Деякі дійсно не можуть зберігатися в інших умовах, а от інші не те, що займають зайве місце у холодильнику, таке зберігання може навіть зіпсувати їхні смакові властивості.

То ж часто українці усі продукти, які потребують довготривалого зберігання, пхають їх у холодильники, навіть не підозрюючи, що таким чином можна лише зашкодити їм. Багатьом з них холод протипоказаний.

Отож, зверніть увагу на наступний перелік продуктів та дотримуйтеся правил їхнього зберігання, щоб вони довше залишалися придатними до споживання.

Холодильник. Фото: скрін youtube
Холодильник. Фото: скрін youtube

Які продукти не варто класти у холодильник

1. Шоколад. У результаті на ньому утвориться конденсат, і коли ви витягнете його, то на плитці з'являться білі розводи, через те, що цукор, який міситься у продукті, розчиниться.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

2. Банани та інші фрукти з теплих країн. У холодильнику вони почнуть темнішати та швидше псуватися. Для зберігання їм потрібна кімнатна температура повітря.

3. Цитрусові. У холоді вони в'януть та розм'якшуються, а їхня шкірка може покритися плямами.

4. Помідори. Можуть втрачати запах й смакові якості, у холоді помідор стає в'ялим.

Вирощування помідорів, фото: pixabay.com
Вирощування помідорів, фото: pixabay.com

5. Картопля. У холоді крохмаль, що міститься в овочі, перетворюється на цукор. У результаті картопля стає солодкою на смак та більш в'ялою.

6. Цибуля. Вбирає запахи інших продуктів і залишає їм свій запах. Крім того, цибуля розм'якшується та покривається пліснявою.

7. Авокадо. Оскільки плід зазвичай продається недостиглим, то ж він швидше стане м’яким і досягне стиглості при кімнатній температурі.

8. Мед. Цей продукт зберігають за температури від -7 до +20 градусів. Тому краще поставити баночку з медом у сухе, темне та прохолодне місце. У холоді мед може й зацукритися.

Мед, фото з вільних джерел
Мед, фото з вільних джерел

9. Домашня консервація. Таке зберігання не має сенсу, оскільки ці продукти вже мають у складі "консерванти", які продовжують життя продуктам. Також зауважте, що домашню консервацію краще спожити протягом кількох діб після того, як її відкрили.

10. Соуси, приправи та кетчупи. Холодильник може увібрати їхні аромати. Крім того, вони не зіпсуються, якщо їх тримати у темному прохолодному місці на кухні.

11. Коньяк та вино. Ці міцні напої можуть змінити смак та запах. Краще просто дотримуватися рекомендацій виробника, вказаних на етикетці.

12. Хліб. Для нього найкраще підійде дерев'яна хлібниця. А в холодильнику хліб втратить смакові якості та "пружність" і стане швидше черствіти.

13. Зелень. Її краще заморозити, або зберігати у пластиковому судку, на низ якого застелено паперову серветку. Від зберігання у поліетиленовому пакеті в холодильнику заведеться цвіль.

Зелень. Фото: скрин відео
Зелень. Фото: скрин відео

14. Солодкий болгарський перець. У холодильнику втратить свою хрумкість.

15. Свіжі огірки. У холоді стануть водянистими та швидше псуватимуться.

16. Часник. Швидко запліснявіє та стає більш м'яким. Його краще зберігайте у темному прохолодному місці.

17. Ягоди. Оскільки вони містять багато вологи у складі, тож у холодильнику можуть швидше зіпсуватися. Перед тим як покласти в холод, не мийте їх або просто заморожуйте.

18. Оливкова олія. У холоді цей продукт твердне, тому псується її смак.

Оливкова олія, фото bit.ua/
Оливкова олія, фото bit.ua/

19. Соєвий соус. Його складники дозволяють зберігати продукт й без холоду.

20. Вершкове масло. Невеличкий шматок можна покласти на блюдце й користуватися протягом кількох днів, щоб воно було м'яким. Водночас якщо ви робите запаси масла, то зберігайте у морозилці.

21. Арахісове масло. Не потребує довготривалого зберігання. Наприклад, відкрита баночка з арахісовим маслом може до 3 місяців зберігатися при кімнатній температурі.

22. Горіхи. В холодильнику втратять смакові властивості.

23. Кава та чай. Найкраще зберігати ці продукти у сухому місці, а каву - герметично закритою.

24. Яблука – вони швидше зів'януть та почнуть псуватися.

Яблука, фото pixabay
Яблука, фото pixabay

25. Рибні консерви. Покладіть їх туди, де вони не займатимуть зайве місце. У холодильнику цей продукт тримайте, коли консерва відкрита.

26. Нутелла. Не потребує холоду для зберігання, то ж у холодильнику лише затвердне.

27. Баклажани та кабачки. Зберігайте їх якомога далі від прямих сонячних променів за кімнатної температури. У холоді вони можуть втрачати поживні речовини та корисні властивості, а також стануть м'якими.

28. Плоди, що мають великі кісточки. Мова йде про персики, абрикоси, нектарини, вишні та черешні. Їх краще довго взагалі не зберігати, а вживати одразу після покупки.

29. Ковбаса салямі –. Цей сорт твердої копченої ковбаси з висушеного на повітрі м'яса можна зберігати за кімнатної температури від 30 до 40 днів.

Ціни на ковбасу, скріншот з відео
Ціни на ковбасу, скріншот з відео

Нагадаємо, соковиті котлети з 2-х основних інгредієнтів: рецепт, який здивує навіть досвідчених кухарів

Як повідомляв "Знай.ua", ось чому макарони виходять несмачними: 3 секрети приготування ідеальної пасти

Також "Знай.ua" писав, смачний рулет на десерт за пів години: найпростіші продукти й мінімум зусиль