Високий кров'яний тиск може бути серйозною проблемою для здоров'я, що збільшує ризик передчасної смерті від серцевих захворювань, таких як інсульт та ішемічна хвороба серця.

Однак багато людей не розуміють значення цифр на тонометрі та як правильно виміряти тиск. Про це розповіла кардіолог Наталія Федов на своїй сторінці у соціальній мережі Instagram. А також про те, як правильно розшифрувати свій тиск і які цифри можуть спричинити занепокоєння.

Тиск. Фото: скрін youtube
Тиск. Фото: скрін youtube

При вимірі кров'яного тиску отримуємо два показники - систолічний та діастолічний тиск. Систолічний тиск вимірюється при скороченні серця, тоді як діастолічний тиск – при розслабленні серця.

Обидва ці показники дуже важливі, оскільки дозволяють визначити рівень артеріальної гіпертензії, що, своєю чергою, впливає вибір методів лікування. Систолічний тиск – верхня цифра на тонометрі, а діастолічний – нижня.

Популярні новини зараз
Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

У разі вимірювання кров'яного тиску механічною тонометрією, початок звукових тонів свідчить про систолічний тиск, а зникнення звуків – на діастолічний тиск.

Артеріальний тиск, фото: Instagram
Артеріальний тиск, фото: Instagram

За словами кардіолога, кожні 20 мм рт. ст. систолічного тиску та 10 мм рт. ст. діастолічного – удвічі збільшує ризик передчасної смерті від ішемічної хвороби серця та інсульту. Тому, якщо показники кров'яного тиску вимірюються систематично на рівні 140/90 мм рт. ст. і вище, це може бути серйозним приводом для звернення до лікаря.

Артеріальний тиск, фото: Instagram
Артеріальний тиск, фото: Instagram

Отже, якщо вимірюючи АТ, ви набули значення 140/90 мм рт. ст. і вище, це може свідчити про наявність артеріальної гіпертензії, яка, своєю чергою, збільшує ризик інсульту, ішемічної хвороби серця та інших серцево-судинних захворювань. Тому важливо регулярно вимірювати артеріальний тиск і звертатися до лікаря при виявленні підвищених значень.

Матеріали новинного характеру не можуть вважатися призначенням лікаря і прирівнюватися до них. Перед прийняттям рішення обов'язково проконсультуйтеся з лікарем і зверніться до фахівця.

Артеріальний тиск, фото: Instagram
Артеріальний тиск, фото: Instagram

Нагадаємо, підшлункова може не витримати: які каші краще не включати до раціону.

Як повідомляв "Знай.uа", "квиток" до стоматологічного кабінету: названо продукти, які провокують карієс

Знай.uа писав, "викрадачі" сну: які продукти не варто їсти на ніч дивлячись, навіть якщо дуже хочеться