Не поспішайте викидати відходи від приготування їжі, вони можуть допомогти виростити урожай, про який ви давно мріяли.

Як відомо, овочі та фрукти набираються з землі мікроелементів та поживних речовин, а коли ми їх споживаємо, то і наш організм збагачується тими чи іншими корисностями. Дачникам має бути цікаво, які відходи можна використати для підживлення рослин, і не витрачати на дорогі добрива кошти.

Добрива власноруч. Фото: Youtube
Добрива власноруч. Фото: Youtube

Бананова шкірка містить багато калію і фосфору. Шкірку можна кинути в компост або засушити і подрібнити. Настій з цього інгредієнта відлякує тлю. На літр води беруть 2-3 шкурки і витримують три дні. Виходить концентрований настій, який розбавляють 5 літрами води.

Яєчна шкаралупа живить землю кальцієм. Шкаралупу перед використанням висушують. Перетворюють в борошно і прожарюють в духовці 30 хв. для знезараження. Застосовують у вигляді настою або підсипають під корінь.

Популярні новини зараз
Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня
Показати ще

Шкірку мандаринів можна додавати в компост, також можна висушити та додавати в ґрунт для розсади. Вона містить велику кількість пектину, який є акумулятором вологи. Тому до складу ґрунту можна додати до 20% кірочок.

Добрива власноруч. Фото: Youtube
Добрива власноруч. Фото: Youtube

Рибні відходи можна прекрутити на м'ясорубку та додавати до землі, у якій ростиме розсада перцю, або томатів. Фарш по чайній ложці підкладають в лунки до розсади. Або готують настій з відходів, яким можна поливати рослини.

Нагадаємо, ми писали, що капуста дасть два врожаї за сезон: коли і як треба сіяти пекінку.

Як повідомляв "Знай.ua" не чекайте до березня: городникам розповіли, які культури треба висадити вже зараз, щоби не втратити врожай.

Також "Знай.ua" інформував, місячний календар для городників: що означають фази місяця і коли варто висаджувати рослини.