У гонитві за продуктами здорового харчування, які прийшли до нас з-за кордону, не помічаємо, що поруч є не менш корисні продукти, та ще й набагато дешевші.

Наприклад, насіння чіа не краще ніж насіння українського льону, корисний батат можна замінити картоплею або гарбузом, а дороге кіноа – звичайнісінькою гречкою. Про це розповіла дієтолог Олена Гаврилюк.

Насіння чіа. Фото: Youtube
Насіння чіа. Фото: Youtube

Насіння чіа – дуже корисні

У них багато жирних кислот і рослинного білка, клітковини і кальцію. Аналогічний склад і корисні властивості у насіння льону. У їхньому складі три види цінних поліненасичених жирних кислот (Омега-3, Омега-6 і Омега-9). Їхній правильний баланс необхідний для всіх процесів життєдіяльності людського організму. За вмістом Омега-3 насіння льону перевершують усі харчові рослинні олії (цієї кислоти в насінні льону втричі більше, ніж у риб'ячому жирі).

У кіноа багато фолієвої кислоти

А також клітковини, мінералів, вітамінів групи В і рослинного білка. Кіноа можна сміливо замінювати гречкою. Її харчова цінність не змінюється, це міф. Гречка – це також джерело клітковини, у неї низький глікемічний індекс, вона не містить глютену, тому легко засвоюється.

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною
Показати ще

Гарбузове насіння не гірше авокадо

По-перше – воно дешевше. Попри те, що гарбузове насіння вдвічі калорійніше, в ньому, наприклад, кальцію втричі більше, а магнію – втридцятеро більше, ніж в авокадо. Приблизно 50 г авокадо можна замінити 30 г гарбузового насіння.

Скриншот: дешеві відповідники
Скриншот: дешеві відповідники

Нагадаємо, ми писали, що із Франківська може зникнути легендарний ринок, селяни лютують: "Де продати сало і молоко?".

Як повідомляв "Знай.ua" пів зарплати на їжу: скільки коштують продукти в Україні та Європі.

Також "Знай.ua" інформував, невтішна статистика: фахівці проаналізували ціни на продукти та зарплати в Україні і Європі.