У користі чаю мало хто сумнівається, а присутній він у житті майже кожного з нас. Для одних це просто спосіб зігрітися чи прокинутися вранці, а для інших – привід зібратися за сімейним столом, насолодитися смаком гарячого напою. Але багато людей так чи інакше зловживають чаєм, що дуже шкодить здоров'ю.

Іноді навіть можна не помітити скільки чашок чаю за день ми випиваємо, але його споживання дуже важливо контролювати. Є декілька ознак, які дадуть зрозуміти, що від напою краще відмовитись.

Чай для бадьорості. Фото: Youtube
Чай для бадьорості. Фото: Youtube

Знижується рівень заліза

Чай обмежує засвоєння заліза, яке частково відповідає за транспортування кисню в крові та підтримує метаболізм. Вміст дубильних речовин робить чай не таким корисним і навіть може призвести до дефіциту заліза.

Зуби жовтіють, а на емалі з'являються білі плями

Надмірне споживання чаю, особливо чорного, може вплинути стан зубів. Ті самі дубильні речовини та активні пігменти здатні змінити колір зубів та сприяють появі темного нальоту.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Через високий вміст фтору постраждати може емаль, а проявлятися це буде у вигляді білих і непрозорих плям на зубах. Щоб цього не сталося, слід скоротити споживання напою.

Стоматолог. Фото: кадр з youtube
Стоматолог. Фото: кадр з youtube

Порушується сон

Оскільки чай сам по собі містить кофеїн, його надмірне споживання може порушити цикл сну, а збуджуючі та стимулюючі властивості напою завдають серйозного удару по нервовій системі. Щоб не мати таких проблем, на день слід випивати не більше трьох чашок.

Нагадаємо, навіщо досвідчені господині додають у воду лимон при варінні яєць.

Раніше ми писали про те, як відновити шкіру рук після зимового морозу