Навіть і не посперечаєшся, риби – дуже цінний продукт. У ній міститься безліч вітамінів, мікроелементів, які потрібні не лише людині, а й рослинам. У будь-якій рибі є в достатку фосфор, калій, магній, а ті, що живуть у морських водах, можуть похвалитися багатою йодом.

Коли з риби готується якась страва, то зазвичай залишаються відходи: голови, плавці, кістки чи нутрощі. Даного набору достатньо, щоб зробити добрива. Давайте дізнаємось, як це правильно зробити.

Про це розповів один український блогер, який ділиться своїми дачними порадами у мережі YouTube.

Добриво з рибних відходів, скріншот: YouTube
Добриво з рибних відходів, скріншот: YouTube

Додавати до компосту

Майже на будь-якій ділянці є місце, відведене для компостної купи, куди викидаються всі органічні відходи, починаючи з шкірки бананів, закінчуючи подрібненою шкаралупою яєць. Саме туди і можна додавати тельбухи водних жителів.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Заморожувати протягом осені та зими голови, а навесні використовувати під час посадки картоплі

Таким чином можна не тільки збагатити ґрунт, дати рослинам необхідні мікроелементи, а й відлякати кротів, капустянку, землерийок та інших шкідників. У процесі в кожну лунку разом із картоплею закопується одна розморожена голова.

Добриво з рибних відходів, скріншот: YouTube
Добриво з рибних відходів, скріншот: YouTube

Закопувати свіжі риб'ячі голови в саду

Враховуючи, що вони перегнивають тривалий час, а в процесі випромінюють не дуже приємний аромат, закопувати їх слід якомога глибше в колі рослин. Цей спосіб дозволяє підгодувати плодові дерева та чагарники натуральним продуктом замість мінерального комплексу. Важливо не зашкодити корінню під час закопування голів.

Нагадаємо, зелень її любить, а шкідники – бояться: як із кавової гущі зробити універсальне добриво.

Раніше повідомлялося, найпишніша зелень на всі дачі: як приготувати поживне для розсади добрива з хлібних кірок.

Також, це буде не дерево, а ваша гордість: навіщо перед посадкою саджанця класти в яму жменю ячменю.