Однією з найважливіших і найпоширеніших процедур догляду за деревом є обрізка.

ярозібратися в цьомудопоможе кандидат сільськогосподарських наук Андрій Бут та старший викладач кафедри ботаніки ХНПУ ім. Сковороди Юрій Бенгус. Серед основних цілей обрізання декоративних дерев виступають здоров'я, безпека та естетика.

У першому випадку - це видалення хворих та заражених комахами гілок, а також проріджування крони для збільшення потоку повітря та видалення гілок, розташованих дуже близько один над одним.

Обрізка дерева, скріншот: Youtube
Обрізка дерева, скріншот: Youtube

У другому – видалення гілок, які можуть впасти.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Найголовніше, при обрізанні надати кроні механічної міцності і зробити її симетричною. Але слід бути обережними, адже видалення дуже великої кількості гілок може призвести до зараження деревини.

"На зрізах можна побачити річні кільця. 3-4 зовнішніх кільця - це "заболонь", вона жива, по ній дерево подає воду від коренів до пагонів. Наступні річні кільця-це "ядрова деревина", вона не жива та виконує лише механічну функцію", - зазначає Юрій Бенгус.

Під час догляду за деревами застосовують кілька видів обрізки - санітарну, омолоджуючу та формувальну. Однак при другому випадку омолоджування має відбуватися поступово протягом двох-трьох років. При обрізанні використовують дві основні техніки - укорочування та проріджування.

Обрізка дерева, скріншот: Youtube
Обрізка дерева, скріншот: Youtube

"Укорочування - коли ми вкорочуємо однорічні прирости. В умовах міста ми цього практично не робимо, тому що це дуже багато роботи, яка дуже філігранна. Зазвичай видаляють гілки віком від 2-3 років", - заявляє Бут .

Алгоритм обрізання дерева такий - спочатку необхідно оцінити дерево (подивитися на розмір і форму), потім виявити основні гілки дерева, що є його "скелетом". Потрібно уникати обрізки цих гілок. Можна обрізати лише ті діаметр яких менше п'яти сантиметрів. Від п'яти та десяти см – необхідно двічі подумати. Більше десяти сантиметрів - можна різати, якщо є дуже важка причина.

Далі потрібно провести три етапи обрізки - зробити надріз на нижній стороні, відрізати гілку за кілька сантиметрів від стовбура і зробити точний надріз, щоб видалити заглушку.

Обрізка дерева, скріншот: Youtube
Обрізка дерева, скріншот: Youtube

Нагадаємо про цвіль на розсаді: є один спосіб позбавитися грибка і підгодувати рослину.

Раніше ми повідомляли, як не дати розсаді засохнути без поливу , якщо вам потрібно поїхати на 2 тижні: секрети, які врятують ваш город.