У церковному календарі це день перенесення праху святителя Никифора сповідника, патріарха Константинопольського.

У 847 році цього дня останки святого перенесли до церкви Святої Софії у Константинополі. До цього його порох протягом 19 років перебував на острові Проконніс у Мармуровому морі. Інші назви свята: День Никифора, Нікіфор, Христина.

Цього дня просто слід піти на рибалку, особливо затятим рибалкам. Так як вважається, що в Никифорів день чудово клює судак, язь, окунь, плотва і щука. До речі, зауважте, якщо гуси плескаються у воді, то і клювання буде добрим. Оскільки зараз піст, то риба стане чудовою пісною стравою. Тому часто в цей час варили юшку.

Цього дня краще провести час подалі від лісу, бо якраз прокидається ведмідь, а його наші предки вважали за людину-перевертню. Тому багато прикмет були пов'язані саме з цією твариною. Наприклад, іменинників вважали такими ж міцними та сильними, як ведмідь, але й такими ж неквапливими, навіть хода у них схожа. Такі люди надійно зберігають будинок і домівку.

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок В Україні вводять новий вид оренди: пощастить тим, хто винаймає житло Кого не мобілізують до армії: перелік професій
Показати ще

Сьогодні ще треба викупатися у джерельній воді. Тому що вона, за повір'ям, має сильну цілющу силу і може вилікувати від будь-яких недуг. Її і пити в цей день треба більше. А прекрасній підлозі слід почати ранок з того, щоб вмитися цією водою. Так можна довше залишатися молодою та красивою. Джерельною водою навіть миють підлогу в будинку. Це принесе всім, хто живе в будинку здоров'я та щастя.

Ще в день Никифора роблять заговорені ведмежі амулети, які захищають від бід, можуть залучити щастя, кохання та удачу. Для цього беруть ведмежий кіготь, вішають його на червону ниточку, запалюють церковну свічку і тричі прокручують кіготь над вогнем, говорячи слова:

"Як пазур теплом нагрівається, так нехай і серце раба Божого (ім'я хлопця) любов'ю до мене наливається. Почуття палають, пристрасть закипає. Амінь".

Потім кігтем потрібно торкнутися коханого, а якщо це неможливо, то треба подряпати якийсь предмет, що належить йому.

Закохані. Фото: скриншот Youtube
Закохані. Фото: скриншот Youtube

Що не можна робити 26 березня

Сьогодні небагато заборон, але вони є. У цей день не можна пиляти дерева, ламати їхні гілки, якось поранити рослини. Це принесе людині прикрощі та біди. Була ще одна прикмета на сьогодні: якщо ви не спеціально порізалися, а кров сильно йде, це означає, що так ви платите не свої борги.

Також триває Великий піст, який триватиме до Великодня (16 квітня), тому варто дотримуватись правил і цих днів.

Нагадаємо, що це не смачно і не корисно: "блискучі" продукти в супермаркеті, які зроблять вас жебраками.

Раніше ми повідомляли про практичний лайфхак для прибирання на кухні: як швидко і легко відмити підлогу від жиру та плям без побутової хімії.