Куркуму часто використовують у кулінарії, але небагато людей замислюються над тим, як вона впливає на організм. З одного боку ця пряна східна спеція має безліч переваг, але з іншого - приблизно стільки ж недоліків.

Існує декілька видів куркуми. Довгу використовують для виготовлення порошку для приправ, цедоарію для виробництва лікерів, а ароматну додають у кондитерські вироби. У цій спеції міститься багато корисних речовин, серед яких калій, магній, фосфор, кальцій, залізо та вітаміни С, РР, групи В.

імбир з куркумою, фото Pxhere
імбир з куркумою, фото Pxhere

Проте лікарі попереджають, що куркума не зможе покрити дефіцит в організмі, оскільки дозування порушувати не можна. Максимальною вважається 5-10 грамів.

"Куркумін використовується як харчова добавка в багатьох країнах. Він допущений до застосування як натуральний барвник (Е 100). І тепер став цікавим як "препарат" з великим терапевтичним потенціалом", - розповів фахівець.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

З корисних властивостей куркуми виділяють те, що вона здатна знімати запалення та позитивно впливати на роботу печінки. Крім того, спеція уповільнює старіння та знижує ризик деменції, а ще бореться з депресією.

Але в той же час застосування куркуми може завдати шкоди. За її надлишку є ризик виникнення сечокам'яної хвороби. Спецію не рекомендують їсти тим, хто має проблеми зі шлунково-кишковим трактом, цукровий діабет 1-го типу та артеріальну гіпотензію. Також шкода куркуми полягає в тому, що вона може викликати алергію.

Біль у животі, фото gdp3podolsk
Біль у животі, фото gdp3podolsk

Нагадаємо, лікар попередила про шкоду "корисного" авокадо: все може бути не так класно

Раніше ми писали про те, що для подорожей, творчості та догляду за собою: як можна застосувати використаний дезодорант