Після ракетного обстрілу та трагедії, яка сталася у ніч на 1 червня в столиці, внаслідок якої загинуло 3 українця, які прямували до укриття, колишній заступник головного архітектора Києва, експерт в галузі містобудування Віктор Глеба піддав сумніву безпечність прямування до укриттів під час небезпеки.

Паркінг для укриття. Фото кадр Youtube
Паркінг для укриття. Фото кадр Youtube

Про свої досліди та практику він розповів в коментарі для ТСН.ua.

"Я вже більше року займаюсь питанням укриттів та сховищ в рамках громадської організації "Ренесанс", яку очолюю. В нас десятки фахівців, ми пишемо для Мінрегіону державні будівельні норми, разом з ДСНС працює робоча група. Від грудня було проведено близько 40 зустрічей. Наша група та я особисто як архітектор сповідуємо систему первинних укриттів, коли в житловому та громадському об'єкті перебувають люди, яким нікуди не потрібно бігти, - розповідає Віктор Глеба. - Ізраїльський досвід свідчить про те, що потрібно мати безпечний простір там, де ти живеш. Бігти до укриття, як показала сьогоднішня практика, - небезпечно. Ми говоримо про це більше, ніж рік".-розповідає експерт.

Віктор Глеба пояснює, що під час обстрілу балістичними ракетами, час польоту яких дуже короткий, дуже небезпечно перебувати на вулиці навіть коли ви прямуєте до укриття.

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень
Показати ще

Укриття. Фото кадр з Youtube
Укриття. Фото кадр з Youtube

"Час прильоту – від 6-10 секунд до 10 хвилин, тому казати, що всім потрібно бігти до укриття – з цього я зробив сумний висновок після обстеження укриттів в Києві. Україна виявилась не готовою до війни. Укриттів та сховищ немає. Перші пів року влада застосовувала непрофесійний сленг. В Україні немає бомбосховищ, їх не існує. Їх і не було. Були укриття та сховища протирадіаційні. Два типи. Вони передбачені для людей, пов'язаних з військово-промисловим комплексом, для керівництва держави. Сховища були передбачені для 10%, з них не всі в належному стані", - розповідає Глеба.

Станція метро Позняки
Станція метро Позняки
wikimedia.org

Глеба розповів, що йому відомо про наміри влади будувати бункери: "Ми порахували, що такими темпами, як створювались укриття та так звані бомбосховища під час війни,треба 700 років, щоб розмістити там 100% населення. Для цього потрібно витратити 400 мільярдів. Абсурдність! Наш мілітарідизайн полягає саме в тому, щоб створити систему захисту і безпеки в тому просторі, де людина живе та працює", - каже Глеба.

Нагадаємо, ми писали, що повітряна тривога: вправи що допоможуть опанувати свій страх

Як повідомляв "Знай.ua", як українцям придбати ліки у селі: уряд пропонує відкрити мобільні аптеки.