Про це він розповів у програмі «Діалоги з Максимом Ялі».

Як розповідає експерт, загалом є 2 підходи щодо визначення ідентичності людини: по крові і по землі. Сам же він, стверджує публіцист, вважає такий спосіб архаїчним, таким, який нікуди не веде. На думку гостя програми, говорити, що Булгаков – українець, бо народився в Україні і жив у Києві, це абсурд, а відтак нам потрібні інші критерії ідентичності.

«Метафізика – це культурний код, модель поведінки, цінності. Мова – це тільки складова метафізики, це тільки частина. Фактично бувають випадки, коли за збігом обставин людина є українцем, жила десь у Німеччині і відчувала себе українцем, позиціонувала себе українцем, але не знала української мови. Таке може бути як виняток, мова – це тільки частка, складова. А кров я взагалі не знаю, що це таке, як це вимірювати, хто тут по крові», - пояснює Анатолій Якименко.

А щодо Булгакова, констатує експерт, то він і не українець етнічно, і не український письменник. Зокрема, зазначає публіцист, якщо Марко Вовчок була росіянкою і українською письменницею, то із Булгаковим ситуація аж ніяк не така.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Попенко повідомив про нові тарифи на електроенергію.

Також Знай.ua писав про те, що вперше за останні 10 років Україна буде представлена на Архітектурному бієнале.