Здорова посмішка це не лише про гарний зовнішній вигляд, а й про здоров'я в цілому, адже ротова порожнина напряму впливає на стан нашого шлунку та інших внутрішніх органів. Тому важливо приділяти увагу належному догляду за зубами.

Тому досить важливо обирати зубну пасту, в якій не міститься шкідливих компонентів, які навіть в невеликій кількості здатні завдати великої шкоди.

Стоматолог. Фото: кадр з youtube
Стоматолог. Фото: кадр з youtube

Фтор

Фтор міститься в більшості звичних для нас сучасних зубних паст. Чому? Ще на початку 1990-х років вчені помітили, що в районах, де вода мала більше природного фтору, люди рідше страждали на проблеми з карієсом. Незабаром встановили зв'язок між фтором і гігієною зубів, тому цей компонент став стандартним для зубної пасти.

Здається, менше карієсу — це ж добре. На жаль, історія на цьому не закінчується. Фтор є нейротоксином, який пов'язаний із проблемами зі щитовидною залозою у дітей і дорослих.

В Канаді було проведено дослідження, яке показало, що у дорослих, в яких було виявлено вищий рівень фтору в сечі, також були більш схильні до розвитку недостатньої активності щитовидної залози. Інше дослідження, яке проводили вже в Китаї, показало, що навіть низький чи помірний вплив фтору на школярів мав негативні наслідки для роботи їхньої щитовидної залози та зменшував рівень IQ.

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Зуби. Фото: Youtube
Зуби. Фото: Youtube

Пропіленгліколь

Пропіленгліколь міститься в фарбах та антифризах. 2018 року Американське товариство контактного дерматиту назвало цей компонент головним алергеном року. Що ж пропіленгліколь робить в зубній пасті? Мабуть, вся річ у текстурі. Саме завдяки цьому компоненту зубна паста стає гладкою, він же запобігає її засиханню.

А ще велика кількість пропіленгліколю може бути токсичною для організму та спричинити серйозні проблеми зі здоров'ям. Зокрема, пошкодження нирок і симптоми, схожі на сепсис. Хоча цей компонент часто використовують для виготовлення зубних паст, і він навіть вважається безпечним Управлінням продовольства та медикаментів США, проте більшість все ж замислиться, чи варто щодня ним користуватися.

Догляд за зубами, фото whiteclinic
Догляд за зубами, фото whiteclinic

Парабени

Парабени містяться в багатьох засобах особистої гігієни, зокрема і в зубній пасті, адже вони є звичайними консервантами. Однак триваліший термін зберігання продукту точно не вартий ризиків, які пов'язані з цими токсинами, що впливають на наші гормони.

За даними Environmental Working Group (США), парабени є ендокринними руйнівниками, які можуть імітувати естроген у людському організмі.

Пов'язують їх із різними проблемами: від зниження фертильності до підвищення ризику розвитку раку молочної залози.

Користь для зубів. Фото: youtube
Користь для зубів. Фото: youtube

Барвники

Напевно, ви неодноразово бачили яскраві смужки на деяких зубних пастах або яскравий колір самої текстури. Більшість виробників використовують штучні барвники для надання таких відтінків. Хоча вони і схвалені до використання в харчових продуктах, не все так надійно, як здається.

Американське товариство експериментальної нейротерапії провело дослідження, яке виявило, що штучні харчові барвники можуть призводити до гіперактивності та поведінкових проблем у дітей.

А Центр науки в суспільних інтересах, який об'єднав кілька наукових досліджень, стверджує, що такі барвники також можуть стати причиною розвитку алергії та навіть деяких видів раку./

Матеріали новинного характеру не можуть вважатися призначенням лікаря і прирівнюватися до них. Перед прийняттям рішення обов'язково проконсультуйтеся з лікарем і зверніться до фахівця.

Нагадаємо, ми писали, що молода пара попалася на інтимі, опинившись на великій висоті: вони не врахували, що там є люди.

Як повідомляв "Знай.ua", можна їсти тонами? Вчені винайшли цукерки, які відновлюють зубну емаль