Деменція є хворобою, пов'язаною зі зниженням когнітивних функцій, і часто зустрічається серед людей віком 65 років і більше.

Згідно зі статистикою Всесвітньої організації охорони здоров'я, понад 55 мільйонів людей по всьому світу страждають на цю хворобу.

Пенсіонер. Фото: скрін youtube
Пенсіонер. Фото: скрін youtube

Основні ознаки деменції включають проблеми з пошуком "слів, що обертаються мовою", погіршення пам'яті, втрату спогадів про скоєні дії або минулі події, тривожність, недовірливість, часті зміни настрою і депресію, порушення орієнтації в просторі і часу, які можуть виявлятися в забутті сьогоднішньої дати або дня тижня, забуття відомих місць чи дверей у відомі кабінети навіть після багаторазового відвідування, втрату інтересу до хобі, виникнення апатії та безцільної блукання без явної мети.

За прогнозами Бюро перепису населення США, через зниження народжуваності та збільшення тривалості життя частка населення у віці 65 років і старше може зрости з 8% до практично 17% у 2050 році. Це вказує на зростаючу проблему деменції і наголошує на важливості вжиття запобіжних заходів.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Щоб знизити ризик виникнення деменції, важливо дбати про своє здоров'я та звернутися до лікаря за перших ознак. Фізична активність допомагає підтримувати хороший кровообіг мозку та сприяє його відновленню. Регулярні прогулянки, катання на велосипеді та тренування протягом 150 хвилин на тиждень мають позитивний вплив.

Пенсіонери, скріншот: YouTube
Пенсіонери, скріншот: YouTube

Соціальна активність також є важливою для мозку, як повітря для організму. Її слід підтримувати навіть якщо немає бажання. Розвиток та підтримка соціальних зв'язків допоможуть зберегти молодість та здоров'я мозку.

Тренування мозку, такі як читання, вирішення головоломок, кросвордів, вивчення нових мов або стеження за новинами, корисні для підтримки когнітивних функцій. Відомо, що куріння збільшує ризик розвитку деменції та судинних захворювань мозку, особливо у людей старше 45 років, тому слід позбавитися цієї шкідливої ​​звички. Добре висипатися має важливе значення для здоров'я мозку, і рекомендується отримувати щонайменше 7-8 годин якісного сну щодня.

Якщо виникають проблеми зі сном, хропінням чи підозрами на апное, слід звернутися до лікаря для отримання консультації та допомоги. Раннє виявлення та лікування будь-яких здоров'я зберігаючих проблем може допомогти знизити ризик розвитку деменції та покращити якість життя.

Нагадаємо, оминайте їх десятою дорогою: шкідливі компоненти зубної пасти яких потрібно уникати

Як повідомляв "Знай.uа", кому і навіщо потрібно приймати вітамін D навіть влітку, під сонцем: шкоди може бути не менше, ніж користі

Знай.ua писав, "суха шкіра, швидка втома і головний біль": як страждає ваш організм без достатньої кількості води