Через аномальну спеку небезпечний павук-оса або Аргіопа поселився майже по всій території України. Про це розповів Головний спеціаліст Шепетівського РУ ГУ ДПСС в Хмельницькій області В.Савіцький для shepetivka.com.ua.

"Особисто я зустрів його у себе на присадибній ділянці, вибираючи на грядці огірки раптово відчув сильний біль в ділянці великого пальця руки та помітив, що укус мені наніс павук-оса.", - розповів Савіцький.

Аргіопа тигрова, або Брюнніха — яскравий павук з родини колопрядів, зі смугастим жовто-чорно-білим черевцем. Поширений у помірному й субтропічному поясах Палеарктики, зокрема в Україні. Живиться дрібними прямокрилими, іншими комахами. Отрута слабка, для людини безпечна.

Один з найбільш яскраво забарвлених павуків помірної зони Європи. Головогруди широкі й пласкі, світло-бурі, із затемненою передньою ділянкою і широкими темними смугами вздовж боків. Зверху головогруди вкриті густими білими волосками, від чого здаються сріблястими. Черевце павука довге, трохи загострене ззаду. Верхній бік черевця жовтуватий, частково вкритий білими волосками, що утворюють сріблясті перепаски, а також з чорними нерівними смужками. За смугастим забарвленням нагадує ос, звідки й інші назви «павук-оса», «павук-зебра» тощо. Ноги довгі, світло-бурі, з чорними кільцями чи плямами.

Дорослі самиці мають розмір від 1 до 2,2 см. Самці дрібніші, менш яскраві, до 5—8 мм у довжину і значно тендітніші. Маса тіла дорослих самиць коливається від 200 до 400 міліграмів.

Популярні новини зараз
Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Для пенсіонерів буде більше грошей у квітні Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Яскраве забарвлення аргіопи має декілька пояснень, оскільки, на перший погляд, воно демаскує павука. Висунуті пояснення про приманювання здобичі до павутини та про захисне смугасте забарвлення, яке розчленовує аргіопу і дозволяє злитися з тілом. Дослідження зі зміни кольору черевця павуків показали, що найбільш ефективно ловить комах саме природно посмугований павук, а не більш замаскований.

Аргіопа вважається отруйним павуком, але його отрута для людини не смертельна. Як стверджують очевидці та постраждалі, укус може бути дуже болючим (як укус оси) і при цьому біль триває досить довго (до трьох днів). На місці укусу може утворюватись нарив через дію отрути.

"Цей красивий павук не агресивний, але зайвий раз його тривожити не варто, а особливо, коли він знаходиться на полюванні на павутинні. Будьте уважні й обов’язково попередьте малих дітей, які можуть ним зацікавитись.", - наголошує Савіцький.

Раніше портал «Знай.uа» писав Запорожці помітили у дворі отруйне чудовисько з волохатими лапками: "Тарантул!"

Також портал «Знай.uа» писав У Дніпрі сім'я рибалок вивудила річкового монстра - зубища як у акули

Також портал «Знай.uа» писав Будинки дніпрян атакують небезпечні хижаки з тропіків, один укус - і параліч