Ковбасу з Хмельниччини внесли до енциклопедії української гастроспадщини. Її особливість - чорний колір оболонки і неймовірний аромат.

Читайте Знай в Google News!

Відповідна інформація з'явилася на сайті Українського центру культурних досліджень.

На даний момент Український центр культурних досліджень працює над створенням енциклопедії "Гастроспадщина України: традиції гостинності та культура приготування страв". У неї включили вже кілька страв з різних куточків країни, одним з яких стала "Зіньківська ковбаса". Ще у 2019 році страва була внесена до Хмельницького обласного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини.

Особливість цієї ковбаси - чорний колір оболонки і неперевершений аромат. Секрет її приготування - ретельне замішування.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Зіньківська ковбаса / скріншот з відео
Зіньківська ковбаса / скріншот з відео

Технологія приготування:

Нарізаємо 14 кг м'яса середніми шматочками, очищаємо від усіх плівок і жив. До м'яса додаємо 2 склянки (по 80 г) солі, 2 пачки перцю (по 20 г) і не менше 750 грам часнику. Води лити" на око", але не менше 0,5 літрів (фарш не повинен бути занадто рідким або густим).

Далі слід ретельно вимішати начинку, щоб вона трималася купки подібно фаршу. Тонкі свинячі кишки очищаємо і промиваємо. Набивати в них начинку слід щільно, щоб оболонка не тріснула в процесі приготування. Ні в якому разі не пробиваємо ковбасу голкою – якщо буде хоч 1 дірочка, то весь сік витече назовні. Заповнені кишки закріплюємо ниткою.

Коптимо ковбасу в каміні або спеціальних бочках приблизно 4-5 годин. Під час приготування змащуємо кілька разів кров'ю. Головне, щоб кров не була занадто густий (можна розвести водою), інакше ковбаса може тріснути.

Коли на вулиці сира погода, то ковбасу краще не вудити, адже тоді колір її буде нерівномірним. В процесі тричі змащувати кров'ю. Потім розпалювати в печі, витягувати жар, стелити солому і допікати ковбасу, намагаючись не пересушити.

Готову ковбасу виймаємо і розкладаємо на рівній поверхні. Накриваємо і повільно охолоджуємо.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше