Підполковниця Ольга Деркач стала однією з небагатьох жінок, які публічно розповіли про домагання зі сторони керівництва. У відповідь жінка отримала судовий позов про захист честі та гідності.

"Ти не фахівець. У тебе безлад в шафці"

43-річна Ольга Деркач провела у лавах ЗСУ майже все життя. Полковник Олександр Криворучко — її керівник з 2015-го року, пише Громадське.

фото: Ольга Деркач

"Ще від початку я помічала до себе додаткову увагу від Криворучка. Я намагалася пояснити, що він переступає мої кордони, що це неприпустимо. Він зі мною погоджувався, обіцяв, що такого більше не буде. Але через якийсь час це повторилося. У відповідь я почула: “Я передумав”".

Чоловік дозволяв собі торкатися грудей та геніталій Ольги, ляскати по сідницях, обіймати та цілувати привселюдно. Коли отримував відкоша, то намагався давити психологічно: постійно робив зауваження та наголошував, що, мовляв, Ольга "не фахівець" та "не може впоратися зі своєю роботою".

Популярні новини зараз
Клієнти Monobank залишаються без грошей: доступ до рахунку закривають без попередження Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок Кого не мобілізують до армії: перелік професій Потрібно бути готовими: що буде з курсом долара до літа
Показати ще

фото: Олександр Криворучко

"Я не розуміла, чому до мене таке ставлення. Я ніколи не маніпулювала тим, що я жінка. Виконувала все на рівні з іншими. У 2017-2018 була в АТО в Красногорівці".

Таке ставлення керівника відбивалося на самопочутті Ольги. У неї підіймався тиск, вона не могла нормально спати, їсти. Військовослужбовиця показала висновок з військового шпиталю, куда її поклали 3 жовтня 2020 року.

Того дня Криворучко викликав Ольгу та в присутності інших колег-чоловіків сказав, що вона "обливає його брудом, не виконує свою роботу, має безлад у шафці, багато говорить телефоном, не вміє ходити стройовою". Усе це після того, як Ольга отримала позитивний відгук про свою роботу за результатами перевірки з Генерального штабу.

Після імпровізованого "судилища" жінці стало зле: різко піднявся тиск, а ноги й руки стали мов ватними, в голові паморочилося. Колега відвіз Ольгу до військового шпиталю. Ольга потрапила до реанімаційного відділення і три тижні проходила лікування.

Прийшовши до тями, Ольга розповіла про все начальнику шпиталю Олександру Слєсаренку. Як виявилося, вона не перша, хто потрапив на лікування і розповідав таку історію.

Слєсаренко написав доповідь, у якій вказав, що "причиною різкого погіршення стану здоров’я став злочин у вигляді постійного сексуального домагання з боку Криворучка. Військовослужбовиця (Ольга Деркач ред.) у цьому стані могла померти".

фото: Ольга Деркач

Наступний місяць Ольга проходила реабілітацію, а коли у військоматі почалися перевірки, на неї склали негативну характеристику.

Ольга написала заяву до поліції, її зареєстрували за 154 статтею (Примушування до вступу в статевий зв'язок). 1 січня 2021 року справу внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань

"Я вирішила публічно говорити про це. Інакше мене б або перевели в інше місто, або просто притиснули на службі чи знищили. Ми дуже залежні в армії. Ми субординовані. Ми безправні".

Головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак призначив провести службову перевірку. Анонімне опитування частково підтвердило факти домагань.

Сам Криворучко на прохання журналістів прокоментувати ситуацію кинув слухавку зі словами "До побачення".

"До нас щодня звертаються і нинішні, і колишні колеги Криворучка. Усі вони хочуть давати свідчення. Навіть сьогодні (18 лютого — ред.) о 8 ранку вже зателефонували двоє людей", розповідає адвокатка Ольги, Тетяна Веремей.

"Ми, правозахисники, зафіксували, що Криворучко не лише домагався, а й вступав у сексуальний контакт із жінками. Тобто були факти зґвалтувань. Ми говорили з потерпілими, вони бояться за кар’єру, за ситуацію в сім’ях, на них чинять тиск. Ми будемо вимагати змінити статтю на важчу", — розповідає Ольга Решетилова, координаторка "Медійної ініціативи за права людини".

Після перевірки Криворучко звільнився за власним бажанням, через закінчення контракту. І на цьому не зупинився: чоловік подав на Ольгу до суду, вимагаючи захисту честі та гідності. Щоправда, 17 лютого, у день, коли мали слухати цю справу, на суд чомусь не прийшов.

Ольга Деркач також налаштована на боротьбу і не збирається звільнятися із ЗСУ:

"Так, деякі колеги перестали зі мною вітатися. Чоловіки стали на бік Криворучка. Але тепер я просто не маю права відступити. Я повела за собою людей".

Нагадаємо, підполковник Збройних сил України чернігівка Ольга Деркач заявила про сексуальні домагання на службі.

Як повідомляв портал Знай.ua, насильство і домагання в українській армії: чому мовчать жінки-військові

Також Знай.ua писав, секс-скандал в армії загримів з новою силою