У березні цілий ряд ЗМІ опублікували новини про те, що в Україні нібито з'явилися ліки від коронавірусу. Диво-препаратом були названі каплі "Протефлазід". Також його продають у вигляді сиропу "Імунофлазід" і "Флавозід", передає Антикор.

Досягненнями українських фармацевтів можна було б порадіти, якби не одне але. "Протефлазід" – типовий приклад "фуфломіцинів", які не мають наукових підтверджень ефективності. У баночках за 300-600 грн людям продають звичайний спирт (96%), в якому розчинені дві трави: щучка дерниста та війник наземний. І саме цим в Україні пропонують лікувати COVID-19.

Хто першим запустив фейк про ефективність "Протефлазіду"?

Перші спроби нав'язати препарат були зроблені, коли на обсервацію до Нових Санжар евакуювали українців з Китаю. Якраз з цього моменту (лютий – початок березня) і почалася активна медіакампанія у ЗМІ про "противірусний" препарат "Протефлазід", який пропонували надати як гуманітарну допомогу евакуйованим. Розпочав її екс-голова Центру грипу і доктор медичних наук Олександр Гриневич. А за сумісництвом – заступник директора компанії НВК "Екофарм", яка є виробником цього препарату. "Діюча речовина Протефлазід ефективно блокує розмноження коронавірусу", - заявив він.

Однак вже пізніше Гриневич уточнив: він тільки допускає, що препарат може блокувати розмноження вірусу. "Ніхто не стверджує. Ми говоримо про передумови, які можуть бути. У нас немає конкретних даних", - визнав заступник директора компанії-виробника.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні
Показати ще

Тим не менше, наприкінці березня президент Академії медичних наук Віталій Цимбалюк звернувся до прем’єра Дениса Шмигаля із проханням: впровадити цю спиртову настоянку для лікування пацієнтів з COVID-19.


Що відомо про "Протефлазід"?

Існує на ринку вже близько 20 років. Згідно з інструкцією, препарат використовують для лікування вірусів герпесу, гепатитів, грипу, ГРВІ та навіть ВІЛ-інфекції.

Нинішній скандал із цим препаратом – уже не перший. У 2018 року компанія-виробник подала до суду позов про захист ділової репутації у відповідь на публікацію, в якій "Протефлазід" був віднесений до "фуфломіцинів". Суд відмовив "Екофарму" у задоволенні позову.

Якими дослідженнями користується виробник і його лобісти?

Заступник директора компанії "Екофарм" Олександр Гриневич стверджує, що ефективність препарату у боротьбі COVID-19 перевірена його колегами. Вони нібито використали комп'ютерну модель коронавірусу, створену китайськими фахівцями, застосувавши для досліджень метод докінгу.

Президент Академії медичних наук Віталій Цимбалюк посилається на звіт, співвиконавцем якого є Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Громашевського Академії медичних наук України. "Висновки звіту, отримані з використанням комп’ютерного моделювання та дослідження на культурах клітин, вказують на можливу ефективність препарату "Протефлазід" для лікування коронавірусної інфекції COVID-2019", - стверджує він.

Саме цей звіт викликає особливу прискіпливу увагу. Зараз він є основним документом, на основі якого медичним закладам намагаються "втюхати" фуфломіцин, який не включений у жодні міжнародні протоколи, не має доказової ефективності і не був вивчений у реальних наукових дослідженнях.

Запитань та зауважень після ознайомлення з цим звітом у науковців та спеціалістів медгалузі виникло дуже багато. По-перше, документ не містить даних щодо того, коли і де саме проводилися дослідження. По-друге, організація такого дослідження вимагала тривалого часу на його підготовку (підготовка тварин, культур клітин, пасажі вірусу) і це неможливо зробити за 1-2 місяці (19 березня 2020 року вже з’явився звіт із дослідження). По-третє, молекулярний докінг можна застосовувати при дослідженні однієї складової, а у "Протефлазіду" їх дві – щучка і війник. До того ж, незважаючи на те, що "Протефлазід" є спиртовмісним препаратом, контрольного зразка, який би містив спирт у відповідній кількості, не було використано у тестах.

А ще дуже дивним виглядає твердження президента Академії медичних наук Віталія Цимбалюка, коли він у своєму листі твердить, що зі звітом, в якому говориться про ефективність лікування COVID-19, він ознайомився ще у березні 2019 року! Тобто за рік до того, як світ дізнався про цю хворобу.

Тим часом Всесвітня організація охорони здоров'я весь час нагадує: ліків проти коронавірусу наразі немає. Глава ВООЗ просить усі країни утриматися від використанні ліків, які не продемонстрували свою ефективність у боротьбі з цією хворобою.

Позиція відповідальних медиків та науковців, поза сферою лобізму «Протефлазіду», тим часом одностайна.

Біофізик, доктор фізико-математичних наук, провідний співробітник Інституту фізики НАН України Семен Єсилевський: "Цей препарат – типовий доморощений фуфломіцин. Усі його "типу дослідження" – це кричуща методологічна халтура, опублікована виключно в пострадянських країнах у нерецензурованих журналах-мурзилках. Жодного незалежного дослідження немає – всі вони оплачені виробником і не можуть вважатися об'єктивними навіть теоретично".

Лікар-інфекціоніст Ігор Марков: "Профтелазід" навіть герпес лікує не дуже ефективно, а на коронавірус він буде діяти приблизно як аскорбінова кислота".

Колишній міністр охорони здоров'я України Уляна Супрун: Якщо коротко, цей препарат — суміш трав, розчинених у спирті… У складні для країни та всього світу часи такі “ноу-хау” впарюють керівники наукових установ, які існують на чималі кошти платників податків, і десятиліттями наживаються на імітації наукової діяльності. Це лише один приклад, як НАМНУ займається псевдонаукою. Їхні “інститути” де факто – це звичайні лікарні. Тому ефективніше давати фінансування дослідникам, які реально займаються правдивою наукою, а “інститути” НАМНУ перетворити на лікарні, і їхній бюджет направити на медичні послуги для громадян".

Анастасія Туманова