Коли на вулиці +30 градусів спеки, рука так і тягнеться до газованих прохолодних напоїв. Однак це - найгірший спосіб втамувати спрагу.

Таку думку в інтерв'ю "Обозревателю" висловила дільничний лікар Рита Гофман.

"Люди вважають за краще вгамовувати спрагу холодними газованими напоями, і це дуже неправильно. По-перше, вода не має бути холодною, вона має бути кімнатної температури - така рідина набагато краще втамовує спрагу, ніж холодна. По-друге, вона має бути негазована", - зазначила медик.

Найкраще обирати звичайну воду кімнатної температури. Підійде й мінеральна вода, але, знову ж таки, за умови, що в ній немає газу. А таку воду в Україні не випускають.

"При нагріванні у травному тракті людини газ починає виходити, підтискати діафрагму, порушувати роботу кишечника і травлення", - пояснила фахівець.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Благо, перетворити газовану мінералку на негазовану - просто, навіть у домашніх умовах. Для цього її потрібно нагріти в каструлі, остудити і злити назад у пляшку.

"Мінералізовані води корисні. Я завжди рекомендую таку воду при грипі й високій температурі. Це питво діє практично так само, як діє крапельниця - знімає інтоксикацію і налагоджує роботу буферних систем крові. Всі наші води, крім однієї кислої, гідні довіри і всі прекрасно працюють", - запевнила Гофман.

Ще одним відмінним напоєм для втамування спраги у спеку медик вважає компот із фруктів і сухофруктів - у ньому міститься велика кількість мінералів і фруктових кислот.

А ще приємно у літню спеку випити холодного чаю - з льодом, цитрусовими або змішаного із соком. Втім, готувати цей напій краще вдома, адже холодний чай, який продається у пляшках, далеко не корисний.

"Як правило, там міститься якийсь консервант, якийсь ароматизатор, якийсь стабілізатор - то є величезна кількість речовин, які нам не потрібні. Це те, що називається ксенобіотиками. Це речовини, які не характерні для людського організму. Можливо, вони грають нейтральну роль, коли їх небагато, але коли вони накопичуються, це може позначатися на здоров'ї", - підсумувала лікар.

Як раніше повідомляв інформаційний портал "Знай.ua", спека подарувала світові новий мем.