Кілька тижнів тому інтернет сколихнула тривожна новина - на одному з курортів у Туреччині зафіксували спалах вірусу Коксакі.

Якщо ви як раз збираєтеся побувати у цих краях, вам стане в нагоді ця інформація:

Що собою являє

Вірус Коксакі - це ентеровірус. До захворювання найбільше схильні немовлята і діти, в рідкісних випадках хворіють і дорослі. Вірус ділиться на три типи: А, В і С. На тлі Коксакі можуть розвинутися захворювання верхніх дихальних шляхів, асептичний менінгіт, міокардит, перикардит і гепатит, гострий геморагічний кон'юнктивіт і ентеровірусний везикулярний стоматит.

Симптоми

Популярні новини зараз
Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще
  • висипка на шкірі кистей, стоп і в роті; у рідкісних випадках висип поширюється також на сідниці й геніталії;
  • підвищення температури;
  • діти стають більш неспокійними і дратівливими;
  • важко ковтати.

Як поширюється

Вірус передається через безпосередній контакт зі слиною, слизом або фекаліями інфікованих людей. Хворі найбільш заразні у перший тиждень і залишаються переносниками ще кілька тижнів після одужання.

Імунітет

Коксакі можна захворіти більше одного разу, тому що організм після інфікування виробляє імунітет тільки до одного типу вірусу.

Наслідки

Більшість людей успішно переносять вірус без серйозних наслідків для здоров'я. Середня тривалість хвороби - 7-10 днів. Лікування необхідне тільки симптоматійне - багато пити, приймати парацетамол від жару. Основне ускладнення після Коксакі - зневоднення. Тому важливо пити дуже багато рідини. У рідкісних випадках у хворих розвивається асептичний менінгіт і до симптомів додаються болі в спині та мігрень. У цьому випадку, необхідна термінова госпіталізація. При ентеровірусі 71 може виникнути менінгіт і енцефаліт, проблеми з серцем і диханням. Іноді фіксують і летальні випадки.

Як захиститися

Найкраща профілактика - дотримання суворих правил гігієни. Якомога частіше мийте руки з милом: перед приготуванням їжі, перед їжею, перед годуванням дітей, після використання туалету і зміни підгузків. Якщо дитина захворіла, уникайте обіймів, поцілунків, не дозволяйте іншим дітям брати її іграшки. У разі зараження малюк не має відвідувати дитячий садок, школу або будь-які інші місця скупчення людей.

Як раніше повідомляв інформаційний портал "Знай.ua", вірус Коксакі дістався до Сум.