Відсутність сили тяжіння і сонячна радіація можуть виявитися не найголовнішими проблемами, з якими зіткнуться космонавти під час польоту на Марс, повідомляють російські ЗМІ. На думку Кевіна Фонга, заступника директора Центру висотної, космічної та екстремальної медицини при Університетському коледжі Лондона, мікроорганізми, що супроводжують космонавтів в подорожі, можуть стати джерелом куди більш серйозних проблем.

Фахівець відзначає, що багато мікробів розвиваються в космічних умовах не гірше, ніж на Землі, однак стають значно небезпечнішими для людей, імунна система яких ослаблена довгостроковими космічним перельотом. Про це, зокрема, свідчать результати дослідження, що проводилося протягом майже півтора років. Експерт також зазначає, що на Землі у людини є можливість звернутися в поліклініку, в космосі ж повною мірою цю можливість реалізувати важко. При цьому повністю стерильні умови на космічному кораблі забезпечити неможливо, додає Фонг.

До цього було прийнято вважати, що головна загроза для здоров'я астронавтів таїться в сонячних променях і відсутності гравітації. Справа в тому, що на Землі захищає людей від радіоактивного випромінювання атмосфера і магнітне поле. В космосі ж цього захисту немає. Таке випромінювання може значно погіршити роботу людського серця і навіть мозку. Відсутність земної гравітації, в свою чергу, призводить до сильного падіння м'язового тонусу. Перешкоджати такій деградації опорно-рухової системи досить важко навіть за допомогою спеціального комплексу вправ.

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв про "марсіанські міста" на Землі

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Астролог побачив у травні "лихо" для України
Показати ще