Пожежа в одеському коледжі, яка сталася 4 грудня сколихнула всю Україну. У цій пожежі загинуло 16 осіб, ще 30 людей потрапили на лікарняні ліжка. Правоохоронці заявляють, що ситуація з пожежною безпекою в коледжі була поганою: вогнегасників на місці пожежі не виявлено, а автоматичної системи оповіщення про пожежну безпеку в будівлі не було.

Про це повідомляє інформаційний портал "Апостроф".

Відразу після НП президент Володимир Зеленський доручив Кабміну перевірити ситуацію з пожежною безпекою у всіх закладах з масовим перебуванням людей: школи, дитячі сади, вузи, профтехучилища. Але такі перевірки повинні здійснювати і без вказівок гаранта.

Згідно з законом України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності", ДСНС має право проводити два типи перевірок підприємств: планові і позапланові.

Щоб проаналізувати ситуацію з пожежною безпекою в українських вузах виділимо три вищих навчальних заклади з найбільшою кількістю абітурієнтів.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили РФ може відкласти наступ через несподівані обставини За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою
Показати ще

Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

Червоний корпус університету ім. Шевченка Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Згідно з наказом №114 Головного управління ДСНС в місті Києві від 15 лютого 2019 року, планова перевірка КНУ повинна була пройти в березні цього року. Але вона так і не відбулася. Останній раз вуз перевіряли співробітники ДСНС в 2018 році. Тоді під приціл рятувальників потрапив гуртожиткок університету, кілька факультетів і будинків, що належать вузу.

Найпоширеніші порушення в гуртожитках: використання електрочайників в кімнатах студентів, відсутність вогнегасників в деяких приміщеннях, а також планів евакуації. А також будівлі КНУ не обладнані ні автоматичними пожежними сигналізаціями, ні системами оповіщення про пожежу. А якщо пожежна сигналізація є, то вона просто не працює.

Львівський національний університет імені Івана Франка.

В 2019 році перевірка пожежної безпеки не здійснилася. В 2018 році за результатами цієї перевірки ДСНС знайшли в ЛНУ 42 порушення техніки пожежної безпеки. Найсерйозніші з них: неробоча система протипожежної безпеки, відсутність схем евакуації в гуртожитках, невідремонтовані пожежні водоймища біля висотних будівель гуртожитків, неповна комплектація пожежних щитів.

КПІ їм. Ігоря Сікорського.

Корпус КПІ Фото: unian

У цьому році рятувальники перевіряли тільки оздоровчу базу "Маяк" у селі Лазурне Херсонської області, яка знаходиться у відомстві КПІ. Співробітники ДСНС виявила 82 порушення в адміністративних і житлових корпусах бази: пожежні системи оповіщення виробили свій ресурс, договору на технічне обслуговування системи пожежної сигналізації у "Маяка" немає, а вогнегасників, звичайно ж, не вистачає.

У 2018 році, рятувальники знайшли 37 порушень пожежної безпеки в головному корпусі КПІ №1.

Після перевірки співробітники ДСНС складають акт про порушення, які необхідно усунути, цей документ видається керівникам підприємств. Але, як правило, більшість зазначених приписів не виконуються через недофінансування.

Екс-глава ДСНС Сергій Бочковський розповів, що реальних важелів впливу на керівників підприємств немає.

"Інспектор складає документи про перевірки, щоб убезпечити себе і зняти з себе відповідальність. Адже немає ніяких важелів впливу", - резюмував екс-глава ДСНС.

Що стосується перевірки в одеському коледжі, то невідомо, коли вона проводилася. Все через те, що документи просто зникли. На Інспекційному порталі немає інформації по цьому підприємству.

"Служба безпеки України проводить обшуки в службових приміщеннях ГУ Держслужби з надзвичайних ситуацій в Одеській області через пожежу в "Одеському коледжі економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу". За оперативною інформацією, окремі керівники ГУ ДСНС намагалися заховати і знищити документацію про проведення перевірки протипожежного стану та надання дозволу на експлуатацію приміщень навчального закладу", - повідомили в прес-службі СБУ.

Нагадаємо, трагічний пожежа в Одесі продовжує забирати життя: кількість загиблих зросла.

Як повідомляв Знай.uа у Києві підірвали автомобіль чиновника: поліція не може знайти винних, деталі.

Знай.uа писав, Зеленський терміново звернувся до всієї України: "Я оголошую...".