Серед двох тисяч українців провели соцопитуваня та з'ясували, скільки жителів нашої країни будуть брати участь у парламентських виборах 2019 та кому готові віддати свій голос.

Про це інформує "smc.org.ua".

Опитування проводив Український інститут соціальних досліджень імені О. Яременка та Центром "Соціальний моніторинг" 7-10 червня 2019 року.

Читай Знай.ua в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Соцопитування показало, що 58% українців, віком від 18 років висловили однозначну готовність взяти участь у голосуванні на дострокових виборах до Верховної Ради 21 липня 2019 року, а 27% зазначили, що швидше за все голосуватимуть.Серед них 4% сумніваються, чи йти на вибори, а 7% заявили про категоричну відмову.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

3% серед опитаних українців ще у роздумах стосовно участі в парламентських виборах та кандидатів.

В рейтингу електоральних симпатій серед політичних сил лідируючу позицію продовжує займати партія "Слуга народу", яку планують підтримати 49,8% тих, хто має намір голосувати і визначився з симпатіями. Прохідний бар’єр також долають "Опозиційна платформа – За життя" (10,3%), "Батьківщина" (9,0%), "Європейська Солідарність" (8,7%), партія "Голос" (5,9%). Наближаються до 5% "Громадянська позиція" та "Сила та честь" (по 4%).

Серед політиків, яких хотіли б бачити у складі нової Верховної Ради перші місця посідають Анатолій Гриценко (43%), Святослав Вакарчук (38,1%) та Юлія Тимошенко (36%).

Перші дії В. Зеленського на посаді Президента України підтримують 54% опитаних. серед опитуваних лише 8% заявили, що не бачать перспектив у команди Зеленського, а 35% українців наразі не можуть дати оцінки діям новообраного Президента України, оскільки від президентських виборів минуло замало часу і результати будуть видно згодом. 4% не змогли визначитись зі своїм ставленням до дій В. Зеленського.

34% опитаних покладають великі надії на те, що В. Зеленський змінить ситуацію в країні на краще. Майже стільки ж респондентів (33%) мають певні надії щодо цього, а 16% опитаних мають слабкі надії. 15% майже не мають особливих надій. 3% опитаних не визначились із відповіддю. Частка респондентів, які покладають на В. Зеленського великі надії, більше серед молоді (51%) та на Сході України (43%).

На думку 37% опитаних, протидія старих політиків є основною проблемою, здатною завадити В. Зеленському змінити стан справ у країні на краще. 21% вважає, що такою проблемою є брак досвіду, 12% – залежність від олігархів, 8% – погане, непрофесійне та безпринципне оточення, 7% – відсутність команди, 5% – відсутність плану і бачення майбутнього України, 4% – відсутність своєї партії у Верховній Раді, 2% – відсутня або неправильна ідеологія.

Серед пов’язаних із президенством В. Зеленського ризиків опитаними найчастіше називались посилення ролі олігархів (14%), встановлення непрофесійної влади (12%) та економічну кризу, інфляцію та зубожіння (12%). 8% бачать ризик у потраплянні в залежність від Росії, 8% – у загостренні ситуації на Сході країни.

43% опитаних назвали переговори та компроміс із керівництвом Росії, а також так званих "Л/ДНР" основним шляхом, яким можна домогтися миру на Донбасі. 31% вважає, що потрібно поєднувати військове стримування "Л/ДНР" із міжнародними санкціями проти Росії. 7% виступають за військовий шлях встановлення миру (активні наступальні дії). Інші 7% вважають, що конфлікт необхідно заморозити, відгороджуючись від «Л/ДНР» та не визнаючи їх офіційно. 11% опитаних не змогли визначитись зі своїм баченням шляху встановлення миру на Донбасі.

Ідея переговорів користується найбільшою підтримкою в усіх макрорегіонах, окрім Заходу України (де його обрали 24%). Зокрема, найбільша його підтримка спостерігається серед опитаних з Півдня (70%), Донбасу (62%) та Сходу (49%). Військово-дипломатичний шлях підтримує понад 51% респондентів із Заходу України, але тільки 11% опитаних в південних областях та 12% – на Донбасі. Найвища підтримка військового шляху встановлення миру на Донбасі спостерігається в Центрі (12%) та на Донбасі (10%).

Нагадаємо, українцям показали списки партій та їх команд на вибори в парламент 2019.

Як повідомляв портал Знай.ua, Гриценко ініціював скасувати призов.

Також Знай.ua писав про те, що у поліції зробили нову заяву щодо загибелі народного депутата Тимчука, який помер у середу, 19 червня в результаті смертельного кульового поранення в голову.